x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj exit-poll: Merkel, victorioasă, dar obligată să negocieze o coaliţie cu social-democraţii

Sondaj exit-poll: Merkel, victorioasă, dar obligată să negocieze o coaliţie cu social-democraţii

22 Sep 2013   •   19:36
Sondaj exit-poll: Merkel, victorioasă, dar obligată să negocieze o coaliţie cu social-democraţii
Sursa foto: DESIREE MARTIN/AFP/Mediafax

Alegerile legislative din Germania s-au încheiat cu victoria detaşată a conservatorilor conduşi de cancelarul Angela Merkel.
Conform sondajelor exit-poll prezentate de televiziunile germane, Uniunea Creştin Democrată a obţinut circa 42% din opţiunile de vot, urmată de Partidul Social Democrat - 26 %, de urmaşul fostului Partid Comunist - Partidul de Stânga - 8,5% şi de Partidul Verzilor - 8%.

Pentru Uniunea Creştin Democrată, procentul obţinut în aceste alegeri este cel mai bun scor obţinut de la Reunificarea Germaniei.
Angela Merkel a salutat "super rezultatul" partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), şi a promis "patru noi ani de succes", relatează AFP.
"Împreună vom face totul pentru ca cei patru ani care urmează să fie patru noi ani de succes pentru Germania", a declarat Merkel.

De remarcat şi faptul că după primele estimări partidul eurosceptic - Alternative für Deutschland (AFD) - este aproape de a intra în Bundestag, cu 4,8 la sută din voturi

Neplăcut pentru actuala coaliţie de guvernare este neatingerea pragului electoral de 5%, , o premieră istorică în Germania Federală, a aliatului tradiţional al creştin-democraţilor - Partidul Liber Democrat.

În aceste condiţii, analiştii politici prefigurează formarea unei largi coaliţii de guvernare, dintre Uniunea Creştin Democrată şi Partidul Social Democrat. Merkel s-a declarat în numeroase intervenţii publice gata să colaboreze cu social-democraţii, după modelul precedentei alianţe, din 2005 în 2009.
De cealaltă parte, liderul PSD, Peer Steinbrueck, s-a declarat mai reţinut faţă de o astfel de soluţie - înaintea alegerilor social-democraţii oferindu-şi disponibilitatea de a participa la o coaliţie tripartită, alături de Partidul Verzilor şi Partidul de Stânga, dar care, conform scorurilor obţinute nu asigură majoritatea în Bundestag.

×
Subiecte în articol: alegeri germania angela merkel