x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MESAJUL SECRET, din cel de-Al Doilea Război Mondial, găsit legat de scheletul unui porumbel, a fost DECRIPTAT! (VIDEO)

MESAJUL SECRET, din cel de-Al Doilea Război Mondial, găsit legat de scheletul unui porumbel, a fost DECRIPTAT! (VIDEO)

19 Dec 2012   •   10:29
MESAJUL SECRET, din cel de-Al Doilea Război Mondial, găsit legat de scheletul unui porumbel, a fost DECRIPTAT! (VIDEO)

În urmă cu două luni, o descoperiere remarcabilă a fost făcută în casa unui britanic. La aproape 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, David Martin, în vârstă de 74 de ani, a găsit în locuinţa sa un document codat, din vremea războiului, purtat de un porumbel voiajor care n-a mai ajuns la destinaţie. Capsula cu mesajul a fost găsită ataşată de scheletul păsării.

Cei mai buni "spărgători" de coduri din Marea Britanie au fost încurcaţi de mesajul descoperit în hornul casei lui David Martin. Potrivit BBC News, cei mai buni criptografi britanici s-au străduit în zadar să-l decodifice. În disperare de cauză, a fost lansat un apel către public, pentru a cere ajutor în descifrarea enigmaticului mesaj, care conţine 27 de blocuri de caractere ce alcătuiesc un text codificat.

Apelul serviciilor britanice şi-a găsit răspuns, un istoric din Canada susţinând că a reuşit să spargă codul.

Gord Young, din Peterborough, Canada, spune că a avut nevoie de numai 17 minute pentru a descifra mesajul, scrie descopera.ro. Cheia, afirmă el, se găseşte într-un carnet de coduri, pe care l-a moştenit de la o rudă a sa,  care a luptat ca aviator în rândul trupelor canadiene ce au luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial.

Gord consideră că mesajul, departe de a fi atât de complex precum cred experţii britanici, este de, fapt, destul de simplu şi se bazează în principal pe acronime. El susţine că a reuşit să descifreze documentul cu ajutorul carnetului de coduri moştenit şi că ar fi vorba despre o comunicare prinvind poziţiile trupelor germane în Normandia.

Iată ce înţeles are mesajul, după opinia lui Young:

AOAKN - Artillery Observer At "K" Sector, Normandy

HVPKD - Have Panzers Know Directions

FNFJW - Final Note [confirming] Found Jerry's Whereabouts

DJHFP - Determined Jerry's Headquarters Front Posts

CMPNW - Counter Measures [against] Panzers Not Working

PABLIZ - Panzer Attack - Blitz

KLDTS - Know [where] Local Dispatch Station

27 / 1526 / 6 - June 27th, 1526 hours

Gord Young crede că mesajul ar fi fost scris de sergentul William Stott, un militar britanic care ar fi fost paraşutat în Normandia pentru a culege şi transmite informaţii despre poziţiile trupelor germane. Sergentul Stott a foat ucis la cîteva săptămâni după paraşutare şi este înmormântat într-un cimitir din Normandia.

Porumbeii erau utilizaţi adesea pentru transmitereea de mesaje în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, iar porumbeii, antrenaţi special, aveau numere de identificare individuale. Mesajul poartă două astfel de numere de identificare: NURP.40.TW.194 şi NURP.37.OK.76. Young crede că serg. Stott a trimis concomitent două păsări, cu acelaşi mesaj, pentru a spori şansele ca documentul secret să ajungă la destinaţie.

Anumite particularităţi ale ortografiei sugerează că Stott fusese instruit de un ofiţer care luptase şi în Primul Război Mondial şi acest lucru i-a sugerat lui Young să încerce să descifreze mesajul folosind metoda acronimelor, utilizată şi în timpul primei conflagraţii mondiale.

Specialiştii din cadrul GCHQ nu sunt totuşi siguri că Young a citit corect mesajul şi par convinşi că documentul e imposibil de descifrat. Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat că acurateţea descifrării nu poate fi verificată fără referiri la materialul criptografic original, adăugând totuşi că el şi colegii săi ar fi bucuroşi să vadă soluţia propusă de istoricul canadian.

×