x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mexic: Au fost descoperite mai multe gropi comune în care s-ar putea afla zeci de cadavre

Mexic: Au fost descoperite mai multe gropi comune în care s-ar putea afla zeci de cadavre

18 Apr 2019   •   09:01
Mexic: Au fost descoperite mai multe gropi comune în care s-ar putea afla zeci de cadavre

Autorităţile statului Veracruz din estul Mexicului au anunţat miercuri că au fost descoperite mai multe gropi comune, în care ar putea fi zeci de cadavre, informează joi AFP.

Situl cu gropile comune a fost localizat în centrul statului Veracruz, o regiune afectată de o puternică activitate a cartelurilor drogurilor care duc un război extrem de sângeros.

"Situl a fost deja izolat la ordinul Parchetului şi, după o inspecţie cu mijloace tehnologice, 36 de gropi comune au fost localizate în cadrul unei cercetări preliminare pe 10% din sit", a declarat procurorul statului Veracruz în timpul unei conferinţe de presă.

Procurorul a subliniat că nu va indica localizarea precisă a acestui sit, pentru a garanta "securitatea personalului care lucrează la exhumarea rămăşiţelor" persoanelor îngropate acolo.

O sursă din cadrul armatei mexicane, care a cerut să nu-i fie divulgată identitatea, a declarat pentru AFP că "ar putea fi până la 200 de cadavre" îngropate în acest sit.

Precedente de gropi comune au mai fost înregistrate în statul Veracruz. În 2016, autorităţile au descoperit o gigantică groapă comună în sectorul Colinas de Santa Fe, la periferia oraşului Veracruz, capitala statului. Până în prezent, aproape 300 de cadavre au fost exhumate de acolo, dintre care doar câteva au putut fi identificate.

În 2017 şi 2018, alte două asemenea situri au fost descoperite, în La Laguba şi în Arborillo, în municipalitatea Alvarado. Circa 180 de cadavre au fost exhumate, dintre care majoritatea decapitate.

Statul Veracruz se întinde de-a lungul Golfului Mexicului. Cartelul drogurilor Zetas şi cel denumit Jalisco Nueva Generacion se confruntă aici în mod extrem de violent pentru controlul asupra rutelor drogurilor, precum şi asupra traficului de combustibil.

Mai mult de 40.000 de persoane sunt în prezent date dispărute în Mexic, ţară lovită de un val de violenţă legat de traficul de droguri, mai ales după ce, în 2006, preşedintele de atunci Felipe Calderon a lansat forţele armate într-o vastă operaţiune de contracarare a traficanţilor de droguri.

După această dată, circa 250.000 de persoane au fost asasinate în Mexic, potrivit cifrelor oficiale care nu precizează câte dintre acestea au fost victimele confruntărilor dintre grupările mafiote.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mexic gropi comune carteluri de droguri