x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mexic: Sute de persoane au demonstrat împotriva celor circa 40.000 de dispariţii forţate

Mexic: Sute de persoane au demonstrat împotriva celor circa 40.000 de dispariţii forţate

30 Aug 2019   •   22:30
Mexic: Sute de persoane au demonstrat împotriva celor circa 40.000 de dispariţii forţate

Sute de mexicani au demonstrat vineri pentru a cere autorităţilor mai multă acţiune în clarificarea sorţii celor circa 40.000 de oameni dispăruţi în această ţară, informează dpa.

"Îi vrem în viaţă", scandau protestatarii în Ciudad de Mexico, unde aceştia s-au reunit pentru a marca Ziua Internaţională a Victimelor Dispariţiilor Forţate.

În faţa clădirii guvernului, a fost ridicată o instalaţie artistică ce prezenta cifra 40.000, flori albe şi roşii, fotografii ale persoanelor dispărute şi siluete negre pe care oamenii putea să scrie mesaje.

Majoritatea victimelor au dispărut din 2006.

Subsecretarul pentru drepturile omului, Alejandro Encinas, a declarat că operaţiunile de căutare a persoanelor dispărute sunt "o prioritate" pentru preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador, care şi-a preluat funcţia la 1 decembrie anul trecut.

Karla Quintana de la Comisia Naţională pentru Căutarea Persoanelor Dispărute a afirmat că începând din 2006 au fost descoperite 3.024 de gropi comune şi mai mult de 4.800 de trupuri neînsufleţite. Multe dintre cadavre nu au fost încă identificate.

Guvernul mexican a anunţat că îi va permite unei Comisii a ONU asupra Dispariţiior Forţate să investigheze pe teritoriul Mexicului.

Majoritatea dispariţiilor sunt atribuite crimei organizate şi forţelor de securitate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mexico