x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MI6 avertizează: Un nou val de atentatori sinucigaşi e în pregătire (WikiLeaks)

MI6 avertizează: Un nou val de atentatori sinucigaşi e în pregătire (WikiLeaks)

de Marina Constantinoiu    |    04 Feb 2011   •   14:15

Serviciul britanic de informaţii externe (MI6) a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu o ameninţare "unică” din partea unei generaţii de terorişti autohtoni care nu sunt "în vizorul” serviciilor de informaţii, relatează joi The Daily Telegraph, preluând documente furnizate de site-ul WikiLeaks, informează Agerpres.

Radicalii născuţi pe pământ britanic, care se antrenează pentru a deveni terorişti, vor pune serios la lucru autorităţile britanice pentru a preveni un atac, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul serviciului de contraterorism al MI6.

Problema teroriştilor născuţi în Marea Britanie va afecta Marea Britanie în anii viitori şi "nu va dispărea prea curând”, indica acelaşi oficial. Avertismentul a fost făcut în cadrul unui briefing privat cu ocazia vizitei unor congressmani americani, în aprilie 2008, pe fondul temerilor în creştere din partea SUA cu privire la radicalizarea tinerilor musulmani britanici.

De asemenea, în timpul întâlnirii, responsabilul MI6, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită, a subliniat faptul că monitorizarea ameninţărilor teroriste în Marea Britanie în multe domenii a fost "în întregime, sau în mare măsură, dependentă” de ajutorul venit din partea CIA şi a altor surse americane.

El a precizat în faţa delegaţiei Congresului că ameninţările cu care se confruntă Marea Britanie privin atât din străinătate, cât şi din partea teroriştilor autohtoni, cum ar fi cei implicaţi în atentatele din iulie 2005 la Londra. În acelaşi timp, americanii au devenit tot mai frustraţi de faptul că Londra nu a înţelege pericolul crescând venit din partea Somaliei, în condiţiile în care un număr din ce în ce mai mare de musulmani britanici călătoresc în această ţară pentru a participa la antrenamente teroriste.

Documentele obţinute de WikiLeaks subliniază, de asemenea, preocupările Guvernului american cu privire la faptul că serviciile britanice de informaţii întâmpină probleme în lupta împotriva extremiştilor musulmani din cauza reducerilor de buget şi a seriei de procese ale suspecţilor de terorism. De altfel, la începutul acestei săptămâni, ministrul de Externe britanic, William Hague, a anunţat reduceri suplimentare la bugetul destinat luptei împotriva terorismului.

Documentele WikiLeaks intrate în posesia The Daily Telegraph, sugerează că Marea Britanie se confruntă atât cu ameninţări din partea teroriştilor străini, cât şi a celor autohtoni şi detaliază preocuparea din ce în ce mai sporită a americanilor cu privire la incapacitatea britanicilor de a-i captura pe teroriştii care plănuiesc atacuri în Occident.

×