x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Michael Schumacher, cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo

Michael Schumacher, cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo

de Istvan Deak    |    30 Apr 2014   •   17:51
Michael Schumacher, cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo

Multiplul campion mondial de Formula 1, germanul Michael Schumacher, a fost numit, marţi, cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo, capitala şi cel mai mare oraş al Bosniei-Herţegovina, relatează presa internaţională.

Motivul acestei nominalizări este faptul că Schumacher a venit în ajutorul copiilor răniţi în timpul conflictului armat din anii 1990 din regiune, relatează sports.yahoo.com.

Oraşul bosniac a dorit să recompenseze astfel “meritele extraordinare ale lui Michael Schumacher, care a ajutat copiii victime ale războiului, la Sarajevo, şi contribuţia sa la dezvoltarea principiilor umanităţii între popoare de naţionalităţi şi confesiuni diferite”.

Schumacher, care actualmente se află în comă artificială, internat la spitalul universitar din Grenoble, după ce la 29 decembrie 2013 a suferit un teribil accident pe pârtia de schi de la Meribel, Franţa, s-a deplasat de două ori la Sarajevo, în 1996 şi 1997, la puţin timp după încheierea războiului. La vremea respectivă, Michael Schumacher nu era decât dublu campion mondial de Formula 1. “După războiul din Bosnia, Schumacher finanţa el însuşi îngrijirea copiilor care, în timpul războiului, au suferit amputări ale braţelor sau picioarelor şi în acest fel el şi-a câştigat respectul şi simpatia pentru totdeauna ale bosniacilor”, a declarat internaţionalul bosniac la tir, Nedzad Fazlija.

În 1999, Schumacher a expediat în Bosnia un vehicul special echipat pentru a transporta copii handicapaţi în urma exploziei unor mine antipersonal, după război.

Circa 1.500 de copii au fost ucişi în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo între aprilie 1992 şi decembrie 1995 şi circa 15.000 au fost răniţi.

Schumacher a fost numit în aprilie 2002 campion al UNESCO pentru sport, “ca recunoaştere a rolului jucat de el în promovarea sportului, a contribuţiei sale la acţiunea de educare a UNESCO în favoarea tinerilor din întreaga lume şi a angajării sale în sprijinirea idealurilor organizaţiei”. Încă de la începuturile carierei sale, el şi-a exprimat dorinţa de a ajuta copiii. Şi-a adus contribuţia la proiecte importante ale UNESCO în Senegal, la Sarajevo şi în Peru, scrie Le Point.

Graţie donaţiilor lui Schumacher, la Dakar a fost construită o şcoală. La Sarajevo a fost construit un spital în 1997. În Peru s-a construit un centru de primire pentru nevoiaşi, unde se furnizează hrană şi îngrijiri medicale.

În aprilie 2002, când s-a alăturat acţiunilor UNESCO, explica faptul că şi-a asumat această sarcină pentru că are impresia că “cei mici au mai puţine şanse decât o persoană care a primit educaţie şi care ştie cum să se descurce de una singură”.

“Întotdeauna am adorat copiii. Chiar înainte să-i am pe ai mei. Sunt atât de vulnerabili, au toată viaţa înainte. Şi, dacă îi pui pe calea cea bună, beneficiul va fi pentru toată lumea. Dacă nu, şi o apucă pe calea greşită, dacă nu au nicio şansă, vor trăi prost, dar vor face viaţa dificilă şi tuturor celor care trăiesc în jurul lor. Majoritatea problemelor anumitor adulţi vin din copilăria lor, de la faptul că nu au fost bine educaţi. De aici vin dificultăţile de a avea încredere mai târziu”, spunea Michael Schumacher atunci.

După părerea sa, sportul este cel care permite atingerea multor obiective în viaţă. Iar copiilor le place să facă sport, să joace fotbal, sportul le permite să se amuze şi le dă un scop, o posibilitate de a răspunde unei provocări, de a câştiga, de a obţine ceva.

Schumacher a fost întrebat, atunci, de când datează dorinţa sa de a ajuta copiii. “Ideea de a ajuta copiii este de dinaintea Formulei 1. Când concuram pentru Formula 3, am participat la două curse, la Macao şi Fuji. Era un premiu de 20.000 de lire pentru cel care câştiga cele două curse. Şi eu am avut această şansă. Nimeni nu credea aşa ceva. Am înţeles că am posibilitatea să ajut. Înainte nu aveam bani. Din momentul în care am câştigat mai mulţi bani, mai mult decât speram, am simţit această nevoie. Este un sentiment pe care poţi sau nu să-l ai în astfel de momente”, spunea el.

×
Subiecte în articol: michael schumacher