x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mihnea Constantinescu nu a primit acordul R.Moldova pentru postul de ambasador la Chişinău

Mihnea Constantinescu nu a primit acordul R.Moldova pentru postul de ambasador la Chişinău

24 Apr 2009   •   00:00

Mihnea Constantinescu, propus ambasador al României la Chişinău, a fost respins de autorităţile din Republica Moldova, potrivit unui comunicat MAE.



Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat că a primit vineri o Notă Verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care acesta solicită autorităţilor române să propună o altă persoană decât Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău.

"În scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va anunţa măsurile pe care le va lua în urma acestui gest al autorităţilor moldovene", se arată în comunicat.

MAE aşteaptă în continuare răspunsul părţii moldovene în ceea ce priveşte numirea lui Mihnea Constantinescu, propus ambasador al României la Chişinău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al MAE.

"Nu a fost primit agrementul. Aşteptăm în continuare răspunsul autorităţilor din Republica Moldova", a declarat la acea dată Alin Şerbănescu.

Mihnea Constantinescu a primit, la 8 aprilie, avizul comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru postul de ambasador al României în R.Moldova, cei prezenţi votând în unanimitate pentru numirea sa în această funcţie.


Laszlo Borbely: Respingerea lui Mihnea Constantinescu reprezintă un afront
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, consideră că respingerea de către autorităţile moldovene a lui Mihnea Constantinescu, propus ambasador al României la Chişinău, este "un afront", iar conduita Republicii Moldova faţă de România este "îngrijorătoare".

În opinia lui Borbely, instituţiile europene ar trebui "sensibilizate" asupra faptului că Republica Moldova "întrece măsura".

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor a declarat că este vorba despre o decizie a autorităţilor moldovene la care se aştepta.

"Nu se dezminte această conducere de la Chişinău şi merge până-n pânzele albe. Credeam că revin la sentimente mai bune, după toate discuţiile, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Efectiv, este ieşit din comun comportamentul Republicii Moldova faţă de o ţară vecină şi membră UE - după primul ambasador expulzat de fapt, acest refuz al domnului Mihnea Constantinescu, fără nicio justificare. Noi de aceea am propus un om de o mare experienţă, să nu aibă niciun motiv de refuz. Cred că este nevoie de o strategie specială referitoare la Republica Moldova", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Laszlo Borbely.

Acesta a calificat drept "îngrijorătoare" conduita Republicii Moldova faţă de România.

"Cred că trebuie sensibilizate opinia publică şi instituţiile europene că Republica Moldova întrece măsura. Puteau să spună că analizează numirea domnului Mihnea Constantinescu, pentru că există un termen de 30 de zile pentru asta, conform uzanţelor diplomatice, dar nu, au dat acest răspuns, care este un afront, de fapt. Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul trebuie să vadă ce facem în continuare", a spus Borbely.
Mediafax

×