x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de credincioşi bulgari s-au închinat veşmântului şi icoanei Sfintei Parascheva aduse de la Iaşi

Mii de credincioşi bulgari s-au închinat veşmântului şi icoanei Sfintei Parascheva aduse de la Iaşi

17 Iul 2013   •   15:34
Mii de credincioşi bulgari s-au închinat veşmântului şi icoanei Sfintei Parascheva aduse de la Iaşi
Sursa foto: Gabriela Dobos/Intact Images

Mii de credincioşi bulgari s-au închinat, miercuri, la veşmântului şi icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva aduse în oraşul Plovdiv (sud) de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, informează agerpres.ro.

Credincioşii veniţi, miercuri, în Biserica mitropolitană Sf. Marina, au întâmpinat cu mare bucurie şi chiar cu aplauze anunţul făcut de ÎPS Teofan că, de acum înainte, acest veşmânt şi icoana care au stat mult timp lângă sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva vor rămâne în oraşul lor. Pentru a întâmpina acest mare dar, la Plovdiv au venit ÎPS Grigorii, mitropolitul capitalei medievale a Bulgariei Veliko Târnovo, şi mitropolitul Loveciului, Gavrail, care s-au alăturat ÎPS Nikolai, mitropolitul Plovdivului. Cei patru mitropoliţi şi alţi zeci de preoţi au oficiat o slujbă la Biserica mitropolitană Sf. Marina cu ocazia Zilei Sfintei Muceniţe Marina, prăznuită pe 17 iulie. Slujba a fost oficiată în bulgară şi română şi s-au făcut rugăciuni ca Dumnezeu să ocrotească cele două popoare ortodoxe şi să dăruiască pace întregii lumi.

"Am venit pentru a întoarce vizita pe care ÎPS Nikolai a făcut-o în Mitropolia noastră în toamna anului trecut pentru a se înclina moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci, ÎPS Nikolai şi-a exprimat dorinţa să aibă aici, în Mitropolia sa, un semn care să amintească de Sfânta Cuvioasa Parascheva. De aceea am adus această sfântă icoană care a stat câteva ani de zile lângă trupul Sfintei spre închinare credincioşilor. Ne bucurăm că astăzi putem să cinstim şi pe Sfânta Cuvioasa Parascheva împreună cu Sfânta Muceniţă Marina", a spus ÎPS Teofan. Ierarhul român şi-a exprimat speranţa că aceste vizite pun începutul unei relaţii frumoase între Mitropolia Plovdivului şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

"Astăzi este o mare sărbătoare care este însă şi mai mare pentru eparhia noastră, întrucât ca răspuns al rugăminţii mele cu smerenie la noi vin obiecte sfinte - sfântul veşmânt a Sfintei Cuvioase Parascheva şi sfânta icoană cu chipul ei", a spus la rândul său ÎPS Nikolai. Mitropolitul a adăugat că reprezentanţii Mitropoliei Plovdivului nu vor uita niciodată acest dar şi vor avea întotdeauna în rugăciunile lor poporul român.

Credincioşii veniţi pentru a participa la slujbă s-au declarat foarte bucuroşi de primirea veşmântului şi icoanei. Maria din Plovdiv a declarat pentru Agerpres că Sfânta Parascheva este foarte cinstită în Bulgaria şi că icoanele ei sunt făcătoare de minuni. La Plovdiv sunt două biserici care poartă numele ei - una veche, situată pe o stâncă în oraşul vechi, şi una nouă. Hristo a venit din oraşul Asenovgrad, situat la 30 de kilometri de Plovdiv, special pentru această slujbă. "Suntem un grup mare din Asenovgrad, am venit împreună. La noi avem o bisericuţă Sf. Petka cu o cruce mare situată pe un deal lângă oraş, este şi o mănăstire care poartăa numele Sfintei", a adăugat Hristo. Întrebat dacă bulgarii sunt credincioşi, el a afirmat: "jumate-jumate. Jumătate cred, cealaltă jumătate - nu. Mie nu-mi place prea mult această situaţie, dar asta este, nu avem ce face", a mai spus el.

Ca şi în România, Cuvioasa Maica Parascheva este cinstită în mod deosebit în Bulgaria, unde este cunoscută ca Sf. Petka din Târnovo. Înainte de a ajunge la Iaşi, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Epivata la Târnovo unde au rămas timp de 160 de ani, înainte ca Bulgaria să cadă sub stăpânire otomană în anul 1393. 

×
Subiecte în articol: sfanta parascheva veliko tarnovo