x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de hectare de culturi şi vegetaţie, distruse de incendii pe fondul caniculei şi secetei, în Franța

Mii de hectare de culturi şi vegetaţie, distruse de incendii pe fondul caniculei şi secetei, în Franța

26 Iul 2019   •   11:07
Mii de hectare de culturi şi vegetaţie, distruse de incendii pe fondul caniculei şi secetei, în Franța

Incendiile au mistuit, joi, mai multe mii de hectare de culturi şi vegetaţie din mai multe regiuni franceze, sub efectul conjugat al caniculei şi secetei, au indicat autorităţile locale şi pompierii, citaţi vineri de AFP.

Cele mai afectate regiuni sunt Normandia, celebră pentru pajiştile sale verzi, zone din centrul şi nordul ţării şi Lorena, în est.

"Este o situaţie inedită în departamentul Loiret", a declarat pentru AFP Ludovic Pierrat, secretar general adjunct al prefecturii. "Am prevăzut incendii, însă nu de această amploare", a adăugat oficialul.

Până joi, în jurul orei 20:00, circa 500 de hectare de culturi şi 100 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări, zonele afectate incendii întinzându-se uneori la 2 kilometri, potrivit prefecturii.

"În condiţiile cumulate de secetă şi căldură, cea mai mică scânteie cauzează un incendiu", a indicat Pierrat.

Patru case au fost, de asemenea, arse, fără a fi înregistrate victime, iar 250 de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea flăcărilor.

În departamentul Eure (nord-vest), unde temperaturile au depăşit la nivel local 42 de grade Celsius, "aproape 800 de hectare au ars după ora 13:00", a indicat prefectura într-un comunicat.

Incendiile au izbucnit, de asemenea, în departamentul Eure-et-Loir (nord-vest), unde au fost afectate 1.170 de hectare, iar 269 de pompieri au fost mobilizaţi, potrivit prefecturii. Circulaţia pe autostrada din regiune a fost suspendată după-amiaza.

"Canicula, chiar dacă nu este cauza, înrăutăţeşte în mod evident situaţia. Plantele se usucă în ritm alert", a indicat un specialist citat de AFP.

La Paris s-au înregistrat joi 42,4 grade Celsius, măsurate la ora 15:20 (13:20 GMT) la staţia meteo Paris-Montsouris, valori care au doborât recordul istoric de căldură stabilit în urmă cu 70 de ani, a precizat pentru AFP Météo-France.AGERPRES

×
Subiecte în articol: incendii canicula franta