x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de manifestanți antiguvernamentali irakieni au protestat împotriva Iranului și a SUA

Mii de manifestanți antiguvernamentali irakieni au protestat împotriva Iranului și a SUA

10 Ian 2020   •   17:07
Mii de manifestanți antiguvernamentali irakieni au protestat împotriva Iranului și a SUA

Mii de manifestanţi antiguvernamentali irakieni au protestat împotriva Iranului şi a Statelor Unite ale Americii, ale căror lovituri recente în Irak au ameninţat să arunce ţara într-un nou haos, participanţii relansând vineri mişcarea de revoltă eclipsată de acutizarea tensiunilor dintre cele două puteri 'tutelare' ale Bagdadului, transmite AFP.

În piaţa Tahrir din Bagdad, ca şi în mai multe oraşe din sudul Irakului, mii de persoane au defilat scandând 'Nu Iranului! Nu Americii!', în cele mai ample adunări din ultimele săptămâni.

De mai multe zile, apeluri pe reţelele sociale cheamă la relansarea în această zi de vineri, 10 ianuarie (10/01), a mişcării sociale începute pe 1 octombrie (01/10).

Încă din cursul nopţii, au izbucnit ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine la Kerbala (sud), în timp ce la Basra (sud) au fost operate mai multe arestări.

De mai bine de trei luni, irakienii denunţă corupţia şi incompetenţa clasei politice.

Aceasta se află în plin marasm de mai multe săptămâni, nereuşind să se pună de acord asupra succesorului premierului demisionar Adel Abdul Mahdi şi a guvernului acestuia.

'Relansând manifestaţiile, ne arătăm ataşamentul faţă de revendicările revoluţiei din octombrie: ca liderii noştri să înceteze să acapareze resursele ţării noastre', a declarat pentru AFP un protestatar din Nassiriya (sud), Haydar Kazem.

Mişcarea de protest a fost marcată de violenţe şi reprimată de forţele de ordine. Numărul morţilor s-a ridicat la circa 460, aproape toţi din rândul manifestanţilor, iar cel al răniţilor, la peste 25.000.

Puterea - la fel ca forţele de securitate - este dominată în prezent de pro-iranieni, iar parlamentul cere plecarea trupelor americane, pe care facţiunile pro-Iran le denunţă ca 'forţe de ocupaţie'.

În ce-i priveşte, manifestanţii vor să înceteze influenţa Teheranului şi, mai ales, o ameliorare a condiţiilor de trai în Irak, al doilea producător de petrol din cadrul OPEC, dar unde un tânăr din patru este şomer, iar un locuitor din cinci se află sub pragul de sărăcie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iran sua proteste irak