x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de sirieni sărbătoresc la Damasc „victoria” din Ghouta Orientală

Mii de sirieni sărbătoresc la Damasc „victoria” din Ghouta Orientală

16 Apr 2018   •   19:34
Mii de sirieni sărbătoresc la Damasc „victoria” din Ghouta Orientală

Mii de sirieni s-au strâns luni într-o piaţă din Damasc pentru a sărbători ''victoria'' regimului lui Bashar Al-Assad în Ghouta Orientală şi pentru a denunţa recentele lovituri occidentale asupra ţării lor, relatează AFP. 

SUA, Franţa şi Marea Britanie au întreprins sâmbătă în zori lovituri aeriene împotriva unor poziţii militare ale regimului, drept represalii la un presupus atac chimic ce a ar fi avut loc cu o săptămână mai înainte în oraşul Douma, ultimul fief rebel din Ghouta. Regimul sirian a negat însă orice implicare a sa. 

În aceeaşi zi cu loviturile aeriene, armata siriană a anunţat recucerirea totală a acestei regiuni situate la porţile Damascului, după ultimele evacuări de combatanţi rebeli. 

Această ''victorie'' a regimului şi a aliatului său rus a fost sărbătorită de către mii de persoane, strânse în Piaţa Omeiazilor din Damasc, în ajunul Zilei Naţionale, 17 aprilie, ce marchează sfârşitul ocupaţiei franceze în 1946. 

Unii participanţi arborau drapele siriene, alţii portrete ale preşedintelui Bashar Al-Assad. Erau prezenţi mulţi tineri. La eveniment participau şi numeroase instituţii şcolare. 

''Suntem aici pentru a celebra victoria armatei siriene în Ghouta Orientală şi de a-i transmite un mesaj lui Trump şi aliaţilor lui, spunându-le că au eşuat'', declara cu entuziasm o tânără. În opinia ei, loviturile aeriene întreprinse de ţările occidentale arată ''doar neputinţa lor, în timp ce arma a eliminat terorismul pe care ele îl finanţează''. În terminologia regimului şi a partizanilor săi, rebelii sunt calificaţi drept ''terorişti''. 

Conflictul din Siria, izbucnit în 2011, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi persoane strămutate.

AGERPRES

×