x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de someri cu diploma

Mii de someri cu diploma

15 Mai 2004   •   00:00

Sistemul de invatamant din Bulgaria produce someri pe banda rulanta. Este o concluzie pe care majoritatea expertilor de la Sofia au acceptat-o cu greutate.

ANA ILIE

Au fost convinsi insa de rezultatul unei statistici guvernamentale, care arata ca unul din cinci licentiati ai universitatilor bulgare nu isi gaseste un loc de munca dupa absolvire.

CADERE LIBERA. „Calitatea invatamantului superior este in scadere", recunoaste ministrul adjunct al Educatiei, Kamen Velev, adaugand ca „cei care ies de pe bancile facultatii nu se pot descurca, nu pot lua decizii si nu pot lucra in echipa". Acesta nu este insa singurul motiv pentru care absolventii nu isi gasesc un loc de munca.

Se adauga faptul ca programa facultatilor nu ia in considerare inchiderea numeroaselor intreprinderi din industria grea, majoritatea datand din perioada sovietica. Daca in 1990, industria era sectorul cel mai dezvoltat, comprimand 45% dintre locurile de munca din intreaga tara, situatia este radical schimbata in 2004, cand sectorul serviciilor angajeaza 51% din forta de munca, iar industria, abia 24%. Se creeaza astfel un cerc vicios, in care studentii se specializeaza in meserii care nu mai exista, iar piata muncii, in continua schimbare datorita trecerii la economia de piata, nu gaseste personal calificat.

SCHIMBARE. Confruntata cu perspectiva unui popor de someri inalt calificati in meserii inexistente si cu „fuga creierelor" in alte tari, autoritatile din tara vecina incearca sa schimbe orientarea facultatilor spre cerintele pietei muncii. „Integrarea in Uniunea Europeana ne obliga sa renuntam sa mai formam eruditi degeaba", crede si Irina Radevska, experta a ministerului Educatiei. In prezent, 21% dintre cei opt milioane de bulgari au educatie superioara, in vreme ce 51% au terminat doar ciclul gimnazial.

×
Subiecte în articol: externe