x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de tinere din Argentina sunt puse în pericol, pentru că li se refuză cererea de avort după viol

Mii de tinere din Argentina sunt puse în pericol, pentru că li se refuză cererea de avort după viol

06 Mar 2019   •   14:57
Mii de tinere din Argentina sunt puse în pericol, pentru că li se refuză cererea de avort după viol

Vieţile a mii de fete din Argentina sunt puse în pericol, în contextul în care avortul legat este întârziat de medici până în punctul în care sarcina trece de termenul sigur în care se poate face întrerupere de sarcină, potrivit The Guardian.

Problema doctorilor, a instituţiilor medicale şi a oficialilor din guverne care nu oferă posibilitatea tinerelor de face o alegere a fost adusă în atenţia publică săptămâna trecută, după ce o fată în vârstă de 11 ani a născut, pentru că oficialii din domeniul sănătăţii au amânat solicitarea familiei de a face avort. Fata a rămas însărcinată după ce a fost violată de iubitul bunicii ei.

Există mii de cazuri de acest fel în Argentina, potrivit unui practicant.

The Guardian a prezentat povestea Luciei, un nume fictiv, ales pentru a proteja identitatea victimei, care a fost violată de partenerul, în vârstă de 65 de ani, al bunicii ei. Acesteia i s-a refuzat avortul, în ciuda faptului că legea permite întreruperile de sarcină în cazurile de viol sau când viaţa mamei este pusă în pericol. Deşi Lucia se califica în ambele cazuri, autorităţile locale din Tucuman, unde locuieşte, au amânat decizia până în punctul în care sarcina a ajuns în săptămâna 23.

Potrivit ultimelor date oferite de Guvern, 2.493 de fete sub 15 ani au născut în 2017. Multe dintre aceste sarcini sunt rezultatul violului.

“Având în vedere că sarcinile sunt rezultatul abuzului sexual, sunt descoperite târziu, când fetele încep să se plângă de dureri de stomac”, a spus jurnalista Mariana Carbajal, care a vorbit prima dată despre povestea Luciei, în ziarul Pagina/12. “Doctorii nu informează victimele sau familiile victimelor că sunt eligibile pentru un avort legal.”

Problema există şi din cauza politicii “salvează ambele vieţi”, care este susţinută de Biserica Catolică şi de conservatori. Numărul activiştilor anti-avort este în creştere de când Argentina a respins legea de legalizare a avortului, anul trecut.

×
Subiecte în articol: argentina avort viol