x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mike Pompeo îl acuză pe predecesorul său că subminează politica SUA faţă de Iran

Mike Pompeo îl acuză pe predecesorul său că subminează politica SUA faţă de Iran

15 Sep 2018   •   19:00
Mike Pompeo îl acuză pe predecesorul său că subminează politica SUA faţă de Iran

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a acuzat vineri pe predecesorul său John Kerry că acţionează în vederea subminării active a actualei politici americane faţă de Iran, transmit dpa şi EFE. 

Într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat, Pompeo a declarat că John Kerry a recunoscut că a sfătuit oficialităţi iraniene ''să aştepte'' încheierea mandatului actualei administraţii a preşedintelui republican Donald Trump. 

În realitate, notează EFE, Kerry a fost întrebat în timpul unui interviu pentru postul de televiziune Fox dacă a recomandat Teheranului "să aştepte" sosirea la Casa Albă a unui nou preşedinte, care urmează să fie ales în 2020, iar fostul secretar de stat nu a dat un răspuns clar. 

"Nu există precedent pentru aşa ceva în istoria SUA. Secretarul Kerry nu ar trebui să se angajeze într-un astfel de comportament. Intră în contradicţie cu politica externă a Statelor Unite aşa cum este ea trasată de preşedintele în exerciţiu", a declarat Pompeo, care şi-a amintit că l-a văzut pe Kerry la o conferinţă de securitate de la Munchen, la începutul acestui an, alături de alţi foşti diplomaţi care au activat în timpul administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama şi că nu s-a îndoit prea tare că aceştia s-au întâlnit cu oficialităţi iraniene. 

"Este vorba despre un fost secretar de stat care intră în contact cu cel mai mare sponsor al terorismului de stat la nivel mondial", a acuzat Pompeo, un adversar declarat al acordului nuclear semnat în 2015 de Iran şi de şase puteri mondiale, între care şi SUA. Kerry a fost ferm implicat în negocierea acestui acord, una dintre cele mai importante realizări ale administraţiei Obama. 

SUA s-au retras din acest acord în luna mai, la scurt timp după ce Pompeo a devenit secretar de stat, iar sancţiunile împotriva Teheranului au început să fie recent reintroduse. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat în urmă cu două săptămâni că Teheranul a continuat să respecte partea sa de înţelegere, în pofida acţiunilor SUA. 

Într-un interviu acordat în această săptămână pentru a-şi promova ultima carte, Kerry a explicat că a vorbit cu ministrul de externe iranian Mohammed Javad Zarif "de trei sau patru ori" de când a părăsit Departamentul de Stat şi a admis că aceste conversaţii au inclus şi acordul nuclear cu Iranul. 

Kerry a fost criticat vineri şi de Trump, care a scris pe Twitter că reuniunile la care a participat Kerry au fost ilegale. "John Kerry a avut întâlniri ilegale cu regimul ostil al Iranului, ceea ce nu face decât să submineze munca noastră extraordinară în detrimentul poporului american. Le-a spus să aştepte (să plece) Administraţia Trump! Este cumva înregistrat ca agent străin? GRAV!", a scris Trump. EFE aminteşte că Legea privind Înregistrarea Agenţilor Străini stabileşte că acei indivizi care apără interesele altor ţări pe teritoriul SUA trebuie să se înregistreze ca "agenţi străini". 

Robert Mueller, procurorul special în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, a recurs la această lege pentru a judeca membri ai echipei electorale a lui Trump, precum fostul său şef de campanie, Paul Manafort, care a pledat vineri vinovat la două capete de acuzare în cadrul unei înţelegeri cu Mueller şi a acceptat să coopereze în ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA. 

Kerry i-a răspuns vineri lui Trump tot pe Twitter: "Domnule preşedinte, ar trebui să fiţi mai îngrijorat de întâlnirea dintre Paul Manafort şi Robert Mueller decât de întâlnirea mea cu ministrul de externe al Iranului. Însă dacă vreţi să aflaţi mai multe despre acordul nuclear care a făcut ca lumea să fie mai sigură, atunci puteţi să cumpăraţi ultima mea carte". AGERPRES

×
Subiecte în articol: mike pompeo