x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mike Pompeo: Phenianul nu a răspuns în ultimele zile la întrebările Washingtonului

Mike Pompeo: Phenianul nu a răspuns în ultimele zile la întrebările Washingtonului

24 Mai 2018   •   18:58
Mike Pompeo: Phenianul nu a răspuns în ultimele zile la întrebările Washingtonului

Phenianul nu a răspuns în ultimele zile la întrebările Washingtonului legate de pregătirile logistice pentru summitul de la 12 iunie, a declarat joi secretarul de stat american Mike Pompeo, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat anularea întâlnirii prevăzute să aibă loc în Singapore cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, transmite Reuters. 

"Nu am reuşit să desfăşurăm pregătirile dintre echipele noastre care ar fi fost necesare pentru un summit reuşit", a explicat Pompeo în cadrul unei audieri în Senat. 

El a adăugat că recentele declaraţii făcute de Phenian sunt "regretabile" şi a dat asigurări că nu consideră anularea summitului drept un semn că preşedintele Kim Jong Un este un 'lider slab'. "De fapt, Kim Jong Un a demonstrat o enormă capacitate de a-şi conduce ţara şi echipa", a insistat şeful diplomaţiei americane. 

Preşedintele SUA a anunţat joi că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Coreei de Nord prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor prevăzut pentru 12 iunie în Singapore, invocând 'ostilitatea deschisă' manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian. 

Miercuri, Trump afirmase că abia săptămâna viitoare se va şti dacă summitul americano-nord-coreean va avea loc pe 12 iunie, aşa cum fusese planificat. În aceeaşi zi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a informat în scris comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor de la Washington că "un acord rău nu este o opţiune" în relaţiile cu Phenianul şi că SUA se vor retrage de la negocieri dacă nu se discută o înţelegere corectă privind denuclearizarea. 

Regimul nord-coreean a ameninţat miercurea trecută că va anula summitul dacă Washingtonul îşi menţine cerinţele pe care le consideră dezechilibrate. Dacă Washingtonul 'ne cere să renunţăm unilateral la arma nucleară, nu vom mai avea niciun interes pentru discuţii şi va trebui să reconsiderăm dacă să acceptăm viitorul summit între Coreea de Nord şi SUA', a declarat ministrul adjunct de externe nord-coreean Kim Kye Gwan, citat de agenţia oficială de presă KCNA. 

Mai devreme joi, Coreea de Nord a ameninţat din nou că ar putea anula întâlnirea, un oficial de rang înalt însărcinat cu negocierile cu SUA, Choe Son Hui, declarând că "dacă Statele Unite ne jignesc bunăvoinţa şi se agaţă de acte ilegale şi revoltătoare, voi sugera conducerii noastre supreme reconsiderarea summitului RPDC-SUA".

AGERPRES

×