x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MILIARDARUL AHMETOV, şeful lui MIRCEA LUCESCU, se ia la trântă cu separatiştii

MILIARDARUL AHMETOV, şeful lui MIRCEA LUCESCU, se ia la trântă cu separatiştii

de Dan Constantin    |    20 Mai 2014   •   10:14
MILIARDARUL AHMETOV, şeful lui MIRCEA LUCESCU, se ia la trântă cu separatiştii

Rinat Ahmetov, oligarhul ucrainean care deţine mine şi oţelării în regiunea industrială a Donbasului, se pronunţă deschis pentru anihilarea mişcării separatiste din Doneţk şi Luhansk.

Ahmetov, care a iniţiat o largă acţiune de protejare a localităţilor unde deţine proprietăţi prin formarea de patrule muncitoreşti, cheamă pentru astăzi la o amplă mişcare de protest faţă de separatişti. În intreprinderile lui Ahmetov lucrează circa 280.000 de angajaţi şi se mizează pe o participare masivă la acţiunile de izolare paşnică a paramilitarilor care vor să boicoteze alegerile prezidenţiale de duminică din ucraina.

Într-un "Aplel de urgenţă", Ahmetov avertizează că nu va lăsa ca Donbasul să fie distrus de anarhie. El s-a pronunţat energic faţă de confiscarea căilor ferate de autorităţile autoproclamatei Republici Populare Doneţk, măsură care afectează grav economia regiunii.

"Fără arme şi fără mascaţi" este apelul lui Ahmetov pentru mişcarea programată astăzi la prânz prin declanşarea sirenelor fabricilor şi minelor, dar şi a claxoanelor de la maşinile cetăţenilor, care să arate sprijinul pentru unitatea ţării, consemnează publicatia Kiev Post.

În alegerile de duminică principal favorit este miliardarul Petro Porosenco, regele ciocolatei din Ucraina, sprijinit de Vitali Klisko, dar şi de Ahmetov. Iulia Timoshenko are şanse minime şi există opinia că ea este interesată  de fapt în boicotarea alegerilor prezidenţiale.

Departamentul de Stat al SUA apreciază că alegerile de duminică se pot desfăşura în 93 la sută dintre circumscripţiile electorale, potrivit evaluării anunţate de purtătorul de cuvânt Jen Psaki.

Ahmetov este bine cunoscut şi în România fiind patronul echipei de fotbal Sahtior Doneţk, antrenată de mulţi ani de Mircea Lucescu.

×