x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Milioane pentru tăcerea familiei Khashoggi

Milioane pentru tăcerea familiei Khashoggi

de Şerban Mihăilă    |    03 Apr 2019   •   11:31
Milioane pentru tăcerea familiei Khashoggi

Cei patru copii ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în consulatul țării sale din Istanbul, au primit fiecare, din partea conducerii de la Riad, case în valoare de milioane de dolari, precum și compensații lunare de zeci de mii de dolari pentru „a continua să manifeste reținere în declarațiile publice” pe tema masacrării tatălui lor, dezvăluie cotidianul „The Washington Post”.

Khashoggi, care scria pentru ziarul american articole critice la adresa puterii de la Riad, a fost ucis și apoi dezmembrat în luna octombrie a anului trecut de către o echipă formată din 15 agenți saudiți, iar cadavrul său nu a fost încă descoperit. Compensațiile pentru cei patru copii –doi băieți și două fete- „fac parte din eforturile Arabiei Saudite de a ajunge la o înțelegere de durată cu membrii familiei Khashoggi, menită, parțial, să garanteze că aceștia vor continua să manifeste reținere în declarațiile lor publice”, scrie „The Washington Post”. Casele, aflate în orașul port Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, sunt grupate în același complex rezidențial și valorează, fiecare, patru milioane de dolari. Cel mai vârstnic dintre copii intenționează să continue să locuiască în Arabia Saudită, în timp ce ceilalți, care trăiesc în Statele Unite, vor vinde cel mai probabil proprietățile primite, mai dezvăluie publicația americană, citând, sub acoperirea anonimatului, oficialități saudite și apropiați ai familiei Khashoggi. La aceste case se adaugă compensații lunare pentru fiecare dintre cei patru copii, de peste 10.000 de dolari. „Ei ar putea primi și mai mulți bani –posibil zeci de milioane de dolari fiecare- în cadrul unor noi negocieri pentru «prețul sângelui», care sunt așteptate să se deruleze atunci când procesele celor acuzați de asasinarea lui Khashoggi se vor încheia, în următoarele luni”, scrie ziarul american. Până acum, copiii jurnalistului ucis s-au abținut de la critici virulente contra Riadului, chiar dacă moartea tatălui lor a provocat, la nivel mondial, indignare generală și condamnarea unanimă a moștenitorului tronului saudit, prințul Mohammed bin Salman, considerat „artizanul” masacrului din consulatul de la Istanbul. Acordarea compensațiilor a fost aprobată la sfârșitul anului trecut de către regele saudit Salman, ca parte a ceea ce un fost oficial de la Riad caracterizează a fi recunoașterea comiterii „unei mari nedreptăți” și o încercare de „îndreptare a unui rău”. Compensațiile financiare pentru victimele unor crime violente „fac parte din tradiția și cultura noastră”, a adăugat sursa anonimă. 

Scandal mondial

După negarea categorică inițială a asasinării jurnalistului care trăia în SUA, Arabia Saudită a recunoscut derularea unei operațiuni „necontrolate” în consulatul său din Turcia, care a degenerat într-un masacru. Procesul a 11 suspecți în uciderea lui Khashoggi a fost deschis la începutul anului, iar procurorul general al Arabiei Saudite a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre cei acuzați.

„Planul lunar de acordare a compensațiilor și perspectiva unor eventuale înțelegeri de multe milioane de dolari par să fi oferit familiei Khashoggi un stimulent financiar pe termen lung pentru păstrarea tăcerii”.

„The Washington Post”

 

 

 

×
Subiecte în articol: Jamal Khashoggi