x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militanţi ai Statului Islamic dezvoltă o platformă proprie de social media (directorul Europol)

Militanţi ai Statului Islamic dezvoltă o platformă proprie de social media (directorul Europol)

03 Mai 2017   •   18:08
Militanţi ai Statului Islamic dezvoltă o platformă proprie de social media (directorul Europol)

- Militanţi ai Statului Islamic (SI) dezvoltă o platformă proprie de social media pentru a evita operaţiunile de securitate împotriva comunicaţiilor şi propagandei jihadiste, a declarat miercuri directorul Europol, Rob Wainwright, cu ocazia unei conferinţe pe teme de securitate la Londra, transmite Reuters. 
Wainwright a precizat că noua platformă online a fost descoperită săptămâna trecută, în timpul unei operaţiuni de 48 de ore împotriva extremismului pe internet. 
'În cursul acestei operaţiuni a reieşit că SI îşi dezvoltă acum propria platformă de social media, propria parte de internet pentru a-şi promova agenda', a declarat directorul Europol. 'Aceasta arată că unii membri ai Daesh (SI), cel puţin, continuă să inoveze în acest spaţiu', a adăugat el. 
În timpul unei operaţiuni coordonate de Europol împotriva unor site-uri ale SI şi Al-Qaida, acţiune în care au fost implicaţi oficiali din SUA, Belgia, Grecia, Polonia şi Portugalia, au fost identificate mai mult de 2.000 de elemente extremiste, găzduite pe 52 de platforme de social media. 
Jihadiştii s-au bazat adesea pe platformele mainstream de social media pentru comunicaţiile online şi pentru a-şi difuza propaganda, în ultimul an recurgând tot mai mult la serviciul de mesagerie Telegram. 
Potrivit lui Robin Wainwright, Statul Islamic, prin crearea propriului serviciu online, răspunde presiunii concertate din partea serviciilor de informaţii, forţelor de poliţie şi sectorului IT, încercând să găsească o cale de a o evita. 
Directorul Europol mai crede că, după Brexit, va continua cooperarea în materie de securitate între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, în pofida avertismentelor Londrei că se va retrage din Europol şi va pune capăt schimbului de informaţii dacă nu va încheia un acord de 'divorţ' cu Uniunea. 
În acest context, Wainwright a amintit că Europa se confruntă cu 'cea mai ridicată ameninţare teroristă dintr-o generaţie'.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: si stat islamic europol social media