x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Militarii turci au început să patruleze lângă oraşul sirian Minbej

Militarii turci au început să patruleze lângă oraşul sirian Minbej

18 Iun 2018   •   18:25
Militarii turci au început să patruleze lângă oraşul sirian Minbej

Militari turci au început luni să patruleze în apropiere de oraşul sirian Minbej, aflat în mâinile unei miliţii kurde, în cadrul unui acord încheiat între Ankara şi Washington, menit să aplaneze tensiunile, a anunţat Statul Major turc, informează AFP. 

"La 18 iunie 2018, au început (să fie efectuate) patrule pe linia ce separă zona de operaţiuni Scutul Eufratului şi Minbej", a precizat armata turcă într-un comunicat. 

"Scutul Eufratului" este numele dat de Ankara unei ofensive întreprinse de armata turcă în nordul Siriei, între august 2016 şi martie 2017. 

Oraşul Minbej, situat în nordul Siriei, la 30 de kilometri de frontiera turcă, este controlat de elemente apropiate miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinută de Washington împotriva grupării Stat Islamic (SI). Cu toate acestea, Turcia consideră YPG "grup terorist" şi a ameninţat de mai multe ori că va înainta spre Minbej, provocând o escaladare a tensiunilor cu SUA în ultimele luni. 

Pentru a calma spiritele, Ankara şi Washingtonul, doi aliaţi în cadrul NATO, au convenit la începutul lui iunie asupra unei "foi de parcurs" ce prevede o cooperare pentru asigurarea "securităţii" în Minbej. 

În comunicatul său, Statul Major turc susţine că militarii turci şi americani şi-au efectuat patrulele "în mod independent", în cadrul acestei "foi de parcurs". 

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, blindate ale armatei turce au luat parte la patrularea care s-a derulat în apropierea unei baze americane. 

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat luni că soldaţii turci vor intra în Minbej "etapă cu etapă", însă fără a da o dată precisă. Aceste declaraţii survin cu câteva zile înainte de alegerile anticipate din Turcia, unde intervenţia militară lansată în ianuarie anul trecut împotriva YPG la Afrin (nord-vestul Siriei) s-a dovedit populară.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: minbej oras sirian militari turci