x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Milosevici, achitat pentru genocid?

Milosevici, achitat pentru genocid?

24 Feb 2004   •   00:00

Acuzarea urmeaza sa finalizeze maine prezentarea dosarului in procesul intentat de Tribunalul Penal International fostului lider iugoslav, Slobodan Milosevici.

Se incheie astfel o serie de 300 de zile de audieri si, implicit, prima etapa a unui processimbol pentru justitia internationala.

66 de capete de acuzare
Milosevici este primul sef de stat judecat de Tribunalul de la Haga. El trebuie sa faca fata la peste 60 de capete de acuzare, toate cu referire la crime impotriva umanitatii si crime de razboi, comise in timpul celor trei conflicte majore care au dezbinat fosta Iugoslavie, intre 1991 si 1999. Pentru razboiul din Bosnia-Hertegovina (1992-1995), soldat cu un sfert de milion de victime, Milosevici este acuzat de genocid.

Fostul lider iugoslav se considera nevinovat. El va avea prilejul sa aduca dovezi care sa-l sustina incepand din 19 mai, cand intra pe rol a doua etapa a procesului. Un proces care s-ar putea prelungi, cred expertii, pana in 2006.

Problemele procuraturii
Cei 300 de martori, miile de pagini de documente si inregistrarile telefonice prezentate drept probe in trei ani, de cand a inceput cercetarea judecatoreasca, sustin cat se poate de bine acuzatiile de crime impotriva umanitatii si crime de razboi. In cazul acuzatiei de genocid, dosarul este "tras de par", spun comentatorii. Pentru a dovedi ca Milosevici e vinovat de genocid, acuzatorul trebuie sa probeze "intentia de a distruge, complet sau partial, un grup etnic, national, religios sau rasial".
Nici martorii, nici documentele nu au demonstrat aceasta intentie din partea fostului presedinte. Daca fostul presedinte iugoslav ar fi achitat pentru genocid, asta nu ar insemna un esec pentru acuzare. "Crimele pentru care au fost deja prezentate dovezi zdrobitoare sunt suficient de grave", crede Avril McDonald, specialist in drept international. Oricum, Milosevici risca sa-si petreaca restul vietii in inchisoare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Un judecator s-a retras
Dupa o multime de amanari, numeroase provocate de starea de sanatate a acuzatului, procesul lui Milosevici este, din nou, intr-un punct critic. Presedintele completului de judecata, britanicul Richard May, a demisionat invocand grave probleme de sanatate. Milosevici va fi judecat, in continuare, de ceilalti doi magistrati ramasi in complet.
IRINA CRISTEA

×
Subiecte în articol: externe milosevici