x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miniștrii de finanțe din zona euro discută un plan anti-criză de peste 500 de miliarde de euro

Miniștrii de finanțe din zona euro discută un plan anti-criză de peste 500 de miliarde de euro

07 Apr 2020   •   15:54
Miniștrii de finanțe din zona euro discută un plan anti-criză de peste 500 de miliarde de euro

Miniștrii de finanțe din zona euro discută despre un plan de măsuri în valoare de peste 500 de miliarde de euro pentru combaterea căderii economice generată de pandemia de coronavirus, dar au admis că vor avea nevoie de mai multe runde de discuții, anunță Reuters.

Italia și Spania, cele mai grele state lovite de epidemie, au fost și cele mai vocale cu privire la necesitatea emiterii de eurobonduri care să atenueze recesiunea profundă pe care pandemia o va provoca în Europa în acest an.

Dar Olanda, Germania și alte câteva state se împotrivesc și susțin că țările din zona euro se pot încă împrumuta ieftin pe piață, iar limitele UE pentru deficitele au fost ridicate pentru pandemie, așa că nu este necesară apariția eurobondurilor.

„Există mult spațiu pentru solidaritate în cadrul instrumentelor și instituțiilor existente. Trebuie să exploatăm aceste instrumente pe deplin și să rămânem deschiși să facem mai multe. Un pachet puternic este în elaborare”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Miniștrii au programată o teleconferință la 13:00 GMT.

O prima măsură este o linie de credit standby de până la 2% din PIB, 240 de miliarde de euro în total. Acestea vor veni cu condiții minime axate pe probleme de sănătate.

A doua măsură este un acord de 25 de miliarde de euro reprezentând garanții suplimentare pentru Bănca Europeană de Investiții, astfel încât banca să își poată crește creditarea cu 200 de miliarde de euro, peste un supliment de 40 de miliarde de euro deja în curs.

Al treilea punct este sprijinul pentru planul Comisiei Europene de a strânge 100 de miliarde de euro de pe piață, în baza garanțiilor de 25 de miliarde de euro de garanții acordate de toate cele 27 de guverne ale UE, pentru a subvenționa salariile lucrătorilor, astfel încât companiile să poată reduce orele de lucru ale angajaților.

În cele din urmă, este posibil ca miniștrii să susțină un plan al Comisiei Europene și Olandei, pentru crearea unui fond de sprijin de urgență care să acorde subvenții pentru consumabile și îngrijiri medicale, care ar putea ajunge la aproximativ 20 de miliarde de euro.

De asemenea, miniștrii pot lua act de o propunere franceză de creare a unui fond comun de solidaritate pentru finanțarea măsurilor de recuperare pe termen lung, în valoare de câteva sute de miliarde de euro și finanțate prin împrumuturi comune.

Dar planul este puțin probabil să obțină un sprijin larg.

Mediafax

×