x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministru francez: “Tokyo a pierdut controlul situaţiei de la Fukushima!”

Ministru francez: “Tokyo a pierdut controlul situaţiei de la Fukushima!”

16 Mar 2011   •   21:12
Ministru francez: “Tokyo a pierdut controlul situaţiei de la Fukushima!”
Sursa foto: /reuters
156626-evadare.jpgÎn ciuda încercărilor autorităţilor de la Tokyo de a linişti spiritele după accidentul nuclear de la Fukushima, ţările occidentale au început să pregătească terenul pentru repatrierea cetăţenilor rezidenţi în Japonia.

 

Ministerul de externe de la Londra a făcut apel miercuri către cei 17.000 britanici care trăiesc în Japonia să părăsească această ţară sau “măcar să se îndepărteze pe cât se poate de zona afectată de radiaţii”, potrivit cotidianului Daily Mail.

 

Apeluri similare au făcut guvernele din Australia, Germania şi Franţa, al cărei ministru de Interne, Eric Besson, a lansat un atac dur la adresa acţiunilor intreprinse de japonezi. “Nu trebuie să mai ascundem realitatea. Japonezii au pierdut controlul situaţiei. Analizele lor nu corespund deloc cu cele făcute de noi”, a declarat Besson, completat de ministrul mediului, Nathalie Kosciusko-Morizet, care a catalogat situaţia din Japonia drept “catastrofală” şi care “nu ne dă dreptul să fim optimişti”.

 

Franţa nu şi-a somat încă cetăţenii să părăsească Japonia, ci doar să încerce să se mute în sudul ţării, “cât mai departe de zona afectată”, dar a solicitat deja companiei Air France să fie pregătită să asigure o flotă care să permită transportul “de urgenţă” al francezilor rezidenţi în Japonia.

 

×