x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul brazilian al Culturii, nevoit să demisioneze după ce a reprodus un citat din Goebbels

Ministrul brazilian al Culturii, nevoit să demisioneze după ce a reprodus un citat din Goebbels

17 Ian 2020   •   21:10
Ministrul brazilian al Culturii, nevoit să demisioneze după ce a reprodus un citat din Goebbels

Secretarul brazilian al Culturii (post echivalent celui de ministru), Roberto Alvim, şi-a anunţat vineri demisia, în urma unei polemici pe care a declanşat-o după ce a publicat o înregistrare video în care a susţinut un discurs ce a semănat foarte mult cu unul al şefului propagandei din timpul Germaniei naziste, Joseph Goebbels, relatează Reuters şi AFP.

Înregistrarea, difuzată joi şi în care ministrul anunţa oferirea unor premii naţionale pentru relansarea artelor braziliene, a devenit repede virală şi a provocat indignare din cauza reproducerii întocmai a exprimării lui Goebbels.

Ministrul Roberto Alvim, un fost regizor de teatru numit anul trecut în guvern de preşedintele Jair Bolsonaro (foto), a anunţat lansarea acelor premii în timp ce ca muzică de fond în înregistrare se auzea ceva din Opera lui Wagner, favorita lui Hitler.

''Arta braziliană a următorului deceniu va fi eroică şi naţională (...) şi imperativă, întrucât va fi înrădăcinată în aspiraţiile urgente ale poporului nostru, sau nu va fi deloc'', spune Roberto Alvim în textul citit.

Acesta seamănă foarte mult cu o frază atribuită lui Goebbels în lucrarea ''Goebbels, biografie'', scrisă de Peter Longerich: ''Arta germană a următorului deceniu va fi eroică, va fi un romantism de oţel, va fi obiectivă şi lipsită de sentimentalism, va fi naţională cu mare patos şi deopotrivă imperativă şi obligatorie, sau nu va fi deloc''.

Apariţia înregistrării a fost urmată de critici vehemente şi apeluri la demisie, potrivit presei demiterea lui Roberto Alvim fiind deja decisă de preşedintele Bolsonaro înainte ca el să-şi anunţe singur demisia.

Ministrul a susţinut însă că nu a ştiut de unde provine textul său, redactat ''pe baza ideilor legate de arta naţionalistă sugerate de asistenţii'' săi. ''Dacă aş fi cunoscut originea frazei, niciodată nu aş fi rostit-o'', menţionează el într-un mesaj pe Facebook prin care-şi anunţă demisia. ''Cer scuze comunităţii evreieşti, faţă de care am un profund respect'', a adăugat el.

La câteva minute după mesajul lui Roberto Alvim, preşedintele Jair Bolsonaro, politician provenit din extrema dreaptă, a confirmat pe Twitter plecarea acestuia din funcţie ''din cauza unor afirmaţii nefericite care au făcut imposibilă menţinerea sa'' în acel post.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ministru brazilian demisionar