x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul chinez al apărării va merge la Washington după o perioadă de tensiuni între cele două țări

Ministrul chinez al apărării va merge la Washington după o perioadă de tensiuni între cele două țări

27 Oct 2018   •   17:30
Ministrul chinez al apărării va merge la Washington după o perioadă de tensiuni între cele două țări

Ministrul american al apărării, Jim Mattis, a anunţat sâmbătă că omologul său chinez, generalul Wei Fenghe, este aşteptat săptămâna viitoare la Washington, după o perioadă de tensiuni în relaţiile militare între cele două ţări, relatează AFP. 

"Aş dori să subliniez faptul că o concurenţă strategică nu este sinonimă cu ostilitatea", a declarat Jim Mattis, întrebat în legătură cu tensiunile dintre SUA şi China, cu ocazia conferinţei anuale de securitate din capitala Bahrainului, Manama. 

"M-am întâlnit acum o lună cu omologul meu la Beijing, l-am întâlnit din nou în Singapore acum o săptămână. El vine la Washington săptămâna viitoare pentru a ne continua discuţiile", a adăugat şeful Pentagonului. 

La începutul lunii octombrie, ministrul american al apărării a anulat o vizită planificată în China, după ce omologul său a anunţat că nu este disponibil, potrivit unui oficial de la Pentagon. Anularea acestei călătorii a avut loc în contextul tensiunilor politice şi a războiului comercial între cele două mari puteri. 

În septembrie, după ce Statele Unite au impus noi taxe pe importul de mărfuri chinezeşti, în valoare de 200 miliarde de dolari, Beijingul a criticat survolul considerat "provocator" al bombardierelor americane în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, a denunţat planurile privind vânzarea de arme americane către Taiwan, a anulat o escală a Marinei SUA în Hong Kong şi a rechemat un amiral chinez aflat în vizită în Statele Unite. 

"Trebuie să vă spun că suntem hotărâţi să cooperăm cu China, cu Rusia, ori de câte ori este posibil. Dar nu vom renunţa la libertatea navigaţiei, nu vom renunţa la dreptul internaţional", a spus în încheiere Jim Mattis.

AGERPRES

×