x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul cipriot al Apărării a demisionat, după misterioasa explozie de la o bază navală, soldată cu moartea a cel puţin 12 persoane

Ministrul cipriot al Apărării a demisionat, după misterioasa explozie de la o bază navală, soldată cu moartea a cel puţin 12 persoane

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   13:05
Ministrul cipriot al Apărării a demisionat, după misterioasa explozie de la o bază navală, soldată cu moartea a cel puţin 12 persoane

Ministrul cipriot al Apararii, Costas Papacostas, si-a prezentat demisia presedintelui Demetris Christofias, care a acceptat-o, dupa o serie de explozii soldate cu cel putin 12 morti, care au devastat, luni, o baza navala si o centrala electrica, in sudul acestei insule mediteraneene, relateaza AFP.

Potrivit postului de radio si agentiei CNA, publice, oficiali militari de rang inalt din cadrul Garzii Nationale cipriota greaca si-au exprimat ingrijorarea, in ultimele saptamani, cu privire la conditiile de depozitare a unei incarcaturi de armament iranian, care s-a aflat la originea declansarii accidentului.

Este cel mai grav accident militar de la invadarea nordului insulei de catre Turcia, in 1974.

Guvernul cipriot urmeaza sa se reuneasca in consiliu de ministri extraordinar, pentru a decide daca insula va cere ajutorul Uniunii Europene, care si-a oferit deja serviciile, a anuntat ministrul de Interne Neoclis Sylikiotis, citat de agentia CNA.

Ministrul de Externe Marcos Kyprianou, si-a scurtat vizita in Cehia si a revenit in Cipru, potrivit CNA.

Accidentul a avut loc la ora )2:50 GMT, intr-o zona din apropierea orasului Larnaca, la baza Evangelos Florakis, unde erau depozitate 98 de containere cu munitie, care faceau parte dintr-un transport de arme confiscat in 2009 in Mediterana, de pe o nava care venea din Iran si avea ca destinatie Siria. In luna martie, la capatul unei lungi anchete, un comitet al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a concluzionat ca aceasta incarcatura de munitie incalca embargoul privind armamentul impus Iranului, din cauza controversatului sau program nuclear, comenteaza cotidianul francez Le Point. Potrivit Israelului, armele erau destinate miscarii palestiniene Hamas, care detine controlul in Fasia Gaza, sau militiilor siite proiraniene Hezbollah din Liban, cei doi aliati ai Teheranului din regiune. Acuzatii dezmintite de Iran, adauga Le Point.

Deflagratia a afectat serios centrala electrica care apartinea de baza, provocand numeroase intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, ceea ce a obligat autoritatile sa suspende functionarea uzinelor de desalinizare.

Momentul in care s-a produs tragedia este si el delicat. Luni, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, urmeaza sa inceapa o vizita de trei zile in Turcia, pentru a discuta despre mijloacele de a scoate din impas negocierile privind aderarea turca la UE. Printre temele de blocaj se numara si chestiunea cipriota. Bruxelles-ul cere reunificarea insulei, divizate din 20 iulie 1974, de cand Turcia a invadat nordul Ciprului ca urmare a unei lovituri de stat organizate de nationalistii ciprioti-greci, vizand atunci alipirea tarii la Grecia, reaminteste Le Point.

Hazardul calendarului sau nu, negocierile de pace dintre greci si turci, care continua din septembrie 2008 fara rezultat tangibil, tocmai au intrat intr-o noua faza, zisa si "perioada intensa de negocieri'. Sub egida ONU, presedintele cipriot-grec Demetris Christofias si omologul sau cipriot-turc Dervis Eroglu au convenit joia trecuta asupra unui calendar de iesire din criza pana la finele lui 2011. Chestiunile cele mai spinoase inaintea unei eventuale reunificari raman de rezolvat: dreptul de proprietate, ajustari teritoriale sau garantii de securitate.

×