x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul de externe al Greciei a demisionat după o dispută în guvern privind Macedonia

Ministrul de externe al Greciei a demisionat după o dispută în guvern privind Macedonia

17 Oct 2018   •   17:20
Ministrul de externe al Greciei a demisionat după o dispută în guvern privind Macedonia
Sursa foto: Arno Mikkor

Ministrul de externe grec Nikos Kotzias şi-a prezentat miercuri demisia după o dispută în guvernul de coaliţie condus de Alexis Tsipras în legătură cu acordul recent privind redenumirea statului Macedonia, au informat serviciile prim-ministrului elen, relatează AFP şi Reuters. 

'Premierul Alexis Tsipras a acceptat demisia şefului diplomaţiei' şi va prelua funcţiile acestuia, pentru a 'contribui la realizarea acordului' semnat în iunie cu omologul său macedonean Zoran Zaev cu privire la noul nume al Macedoniei, se arată într-un comunicat. 

Mai devreme, presa elenă a relatat că Nikos Kotzias a avut o dispută cu ministrul apărării Panos Kammenos în legătură cu acordul care prevede redenumirea statului Macedonia în 'Republica Macedonia de Nord'. Kotzias a fost principalul negociator al Greciei în discuţiile care au condus la semnarea în iunie a acordului cu Skopje, relatează Reuters. 

Presa greacă a relatat miercuri că Nikos Kotzias şi Panos Kammenos, un partener în guvernul de coaliţie, au discutat în contradictoriu în timpul unei reuniuni a cabinetului de miniştri, prezidată marţi de premierul Alexis Tsipras. 

Kammenos, care conduce mica formaţiune Grecii Independenţi, suveranistă şi de dreapta, se opune vehement acordului cu Macedonia şi a declarat că ar putea demisiona din guvern din acest motiv. 

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră a NATO şi UE, a refuzat până atunci să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia.

AGERPRES

×