x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul de externe al Japoniei, un fan al lui Hitler

Ministrul de externe al Japoniei, un fan al lui Hitler

30 Aug 2017   •   13:24
Ministrul de externe al Japoniei, un fan al lui Hitler

Ministrul de Finanţe al Japoniei, Taro Aso, a stârnit controverse după ce şi-a exprimat admiraţia faţă de Nazism, afirmând că Adolf Hitler “avea motive corecte”, relatează The Guardian.

“Hitler, care a omorât milioane de oameni, nu a fost bun, deşi motivele lui erau corecte”, a spus Aso în timpul unei întâlniri a Partidului Liberal Democrat.

Aso şi-a retras comentariile, miercuri, după ce a fost criticat pentru că a apărat motivele lui Hitler pentru genocidul a milioane de evrei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. “Din comentariile mele generale reiese clar că îl privesc pe Hitler în termeni extrem de negativi şi este clar şi că motivele lui au fost, de asemenea, greşite”, a spus Aso într-o declaraţie. “A fost inadecvat că l-am oferit pe Hitler ca exemplu şi mi-ar plăcea să retrag asta”.

Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul în Los Angeles, care monitorizează activitatea antisemită, a exprimat “necazul şi dezamăgirea” în legătură cu astfel de comentarii. “Aceasta este doar ultima dintr-o listă îngrijorătoare de << denaturări >> şi este absolut periculoasă”, a spus directorul centrului, Abraham Cooper.

Nu este prima dată când Taro Aso a făcut remarci controversate în legătură cu nazismul. În 2013, a fost pus sub presiunea de a demisiona după ce a sugerat că Japonia ar trebui să urmeze exemplul nazismului când e vorba de schimbarea constituţiei.

Din moment ce modificarea constituţiei Japoniei ar fi putut atrage proteste, Aso a sugerat că ar trebui să fie modificată în linişte, aşa cum într-o zi constituţia de la Weimar a fost schimbată într-o constituţie nazistă fără ca cineva să-şi dea seama. “De ce nu învăţăm din astfel de tactici?”, a punctat în final ministrul Japoniei. Ulterior, acesta şi-a retras comentariile, dar a refuzat să demisioneze.

 

×