x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a condus discuțiile asupra Cadrului Financiar Multianual al UE

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a condus discuțiile asupra Cadrului Financiar Multianual al UE

21 Mai 2019   •   23:08
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a condus discuțiile asupra Cadrului Financiar Multianual al UE

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat, astăzi, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afaceri Generale, pe agenda discuțiilor aflându-se teme de mare interes, precum Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și pregătirea Consiliului European din 20-21 iunie 2019.

Purtate la nivelul miniștrilor pentru afaceri europene din statele membre ale UE, discuțiile asupra Cadrului Financiar Multianual, primul subiect aflat pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale, au vizat dimensiunea externă a bugetului Uniunii Europene, cu accent pe Fondul European pentru Dezvoltare și instrumentele dedicate sprijinirii acțiunii UE în vecinătate.

„Discuția vine în continuarea dezbaterilor tematice pe care Președinția României la Consiliul UE le-a programat în cadrul reuniunilor Consiliului Afaceri Generale pe durata acestui semestru, în vederea pregătirii discuțiilor la nivelul liderilor UE în cadrul reuniunii Consiliului European din 20-21 iunie”, arată un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE).

De altfel, discuția privind dimensiunea externă a bugetului UE a fost ultima dezbatere tematică organizată de Președinția României la Consiliul UE, înainte de prezentarea unui document revizuit, ca bază pentru discuțiile liderilor în iunie.

„Schimbul de opinii a evidențiat convergența opiniilor la nivelul statelor membre privind importanța unei acțiuni întărite a Uniunii în sfera externă, cu reflectare corespunzătoare și în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027. Cu toate acestea, se mențin diferențe în viziunea statelor membre cu privire la arhitectura instrumentelor de acțiune externă a Uniunii, inclusiv cu privire la Fondul European de Dezvoltare și instrumentul dedicat obiectivelor UE în vecinătate”, mai precizează aceeași sursă.

În același timp, miniștrii pentru afaceri europene au avut un prim schimb de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 20-21 iunie 2019, pe agenda căruia figurează tematici precum viitorul ciclu instituțional, Cadrul Financiar Multianual, schimbările climatice, precum și aspecte privind Semestrul European, dezinformare și extinderea UE.

Referindu-se la viitorul ciclu instituțional al blocului comunitar, miniștrii pentru afaceri europene au insistat atât asupra perspectivei adoptării viitoarei Agende Strategice a UE la reuniunea Consiliului European din iunie 2019, cât și a necesității de a se ajunge la un consens în perioada următoare alegerilor în ceea ce privește conducerea instituțiilor UE pentru a se asigura o tranziție lină între cele două cicluri instituționale.

În privința viitorului buget al Uniunii, miniștrii pentru afaceri europene au evidențiat sprijinul pentru eforturile în curs ale Președinției României la Consiliul UE, în vederea pregătirii unei variante revizuite a documentului de negociere care va fi abordat de către lideri în iunie, în linie cu cele decise la Consiliul European din decembrie 2018.

„De asemenea, în contextul discuțiilor privind pregătirea viitorului Consiliu European, a fost evidențiat interesul statelor membre pentru subiectul extinderii UE, în contextul în care Comisia Europeană urmează să publice un nou Pachet de Extindere la finalul acestei luni, iar concluziile Consiliului Afaceri Generale din iunie 2018 prevedeau necesitatea revenirii la acest subiect în iunie 2019, în perspectiva formulării de decizii”, mai precizează MAE.

Concomitent, „Comisia Europeană a făcut o prezentare a Comunicării sale privind «Consolidarea statului de drept în Uniunea Europeană. Situația actuală și posibili pași de urmat». În context, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că se intenționează prezentarea unei noi Comunicări privind rezultatele procesului de consultare publică pe această temă în cursul lunii iunie. În ceea ce privește conținutul comunicării, s-a precizat faptul că aceasta realizează un inventar al măsurilor prevăzute de Tratate destinate asigurării unei reflectări corespunzătoare a principiilor statului de drept în inițiativele la nivel UE, lansând, totodată, un proces de reflecție privind instituirea unui cadru uniform de acțiune pentru toate statele membre”, mai spune comunicatul.

Președinția României la Consiliul UE a prezentat concluziile reuniunii ministeriale de la Paris, din 3 mai 2019, co-prezidată cu Franța, privind patrimoniul cultural european. Ministrul delegat a subliniat importanța discuțiilor avute în cadrul evenimentului de la Paris privind instrumentele și mijloacele de consolidare a cooperării și schimbului de bune practici între statele membre în gestionarea situațiilor de criză, cum a fost cea a incendiului de la catedrala Notre Dame din Paris.

×
Subiecte în articol: mae