x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle: "N-ar fi rău un referendum asupra Constituţiei Europene"

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle: "N-ar fi rău un referendum asupra Constituţiei Europene"

11 Aug 2012   •   13:57
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle: "N-ar fi rău un referendum asupra Constituţiei Europene"

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronuntat pentru organizarea unui referendum in Germania asupra Constitutiei Europene, intr-un interviu pentru editia de duminica a saptamanalului german Bild am Sonntag, relateaza AFP.

"Eu sper sa avem o Constitutie Europeana veritabila asupra careia sa existe totodata un referendum", a declarat Westerwelle, membru al micului partid liberal FDP din cadrul coalitiei guvernamentale germane.

Aceasta este o idee sustinuta si de catre Horst Seehofer, presedintele CSU, filiala bavareza a crestin-democratilor cancelarului german Angela Merkel, intr-un interviu pentru editia de duminica a saptamanalului german Welt am Sonntag.

"Eu vad trei domenii in care ar trebui consultat poporul german. In primul rand, atunci cand este vorba despre un transfer de competente esentiale catre Bruxelles; in al doilea rand, la aderarea de noi state la Uniunea Europeana (UE) (si) in al treilea rand, cu privire la ajutoarele financiare germane catre alte tari", a declarat Seehofer.

In iunie, ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble si-a exprimat deja sustinerea fata de organizarea unui referendum destinat revizuirii Constitutiei germane, cu scopul permiterii unui transfer de competente suplimentare catre Bruxelles.

Organizarea unui referendum la nivel national in Germania este, totusi, prevazuta in Legea fundamentala (care serveste drept Constitutie a tarii) doar in circumstante extreme, ca de exemplu in cazul unei remodelari a frontierelor sau adoptarii unei legi fundamentale.

In noiembrie 2011, cancelarul german Angela Merkel a respins deja ideea unui referendum in Germania asupra politicii europene.

×