x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul grec al Finanţelor le-a arătat degetul mijlociu nemţilor (VIDEO)

Ministrul grec al Finanţelor le-a arătat degetul mijlociu nemţilor (VIDEO)

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2015   •   19:17
Ministrul grec al Finanţelor le-a arătat degetul mijlociu nemţilor (VIDEO)
Ministrul susţine că înregistrarea video este trucată
Ministrul grec al Finanţelor Yanis Varoufakis se află în centrul unui nou scandal cu Berlinul, după ce televiziunea germană a difuzat luni o înregistrare video din 2013 în care acesta pare să facă un gest obscen la adresa puterii economice europene.

Conform lui Varoufakis, înregistrarea video este trucată. Dar niciun expert nu a găsit, pentru moment, vreo urmă de manipulare a înregistrării, scrie Le Nouvel Observateur.
Cert este că imaginea nu va destinde deloc relaţiile dintre Grecia şi Germania.

Ministrul grec este acuzat că a ridicat degetul mijlociu la adresa Germaniei, în cadrul unei conferinţe la Zagreb, în 2013.

Yanis Varoufakis, care a participat la un talk-show german duminică, 15 martie, în duplex de la Atena, a fost confruntat cu înregistrarea video de către celebrul prezentator Gunther Jauch.

Potrivit imaginilor, Varoufakis, care pe atunci nu era ministru (a fost numit în ianuarie 2015) evoca repercusiunile pe care le-ar avea inclusiv asupra Berlinului o eventuală ieşire a Greciei din Zona Euro. El a afirmat că ar fi fost mai bine ca Grecia să părăsească Zona Euro în 2010 decât să accepte un plan de salvare european.

“Propunerea mea este ca Grecia să anunţe incapacitate de plată, să arate un deget Germaniei şi să spună:'Acum puteţi rezolva problema voi înşivă'”, ar fi spus Varoufakis. Dar când a fost întrebat de Gunther Jauch despre acest moment, ministrul de Finanţe a dat asigurări că această înregistrare video a fost trucată şi că nu a făcut niciodată acest gest.

Postul public german ARD, care a difuzat înregistrarea video, a precizat că nu a observat vreun semn de manipulare a înregistrării, dar că va solicita unor experţi să verifice acest lucru.

Varoufakis a schimbat în numeroase rânduri replici dure, în special cu omologul său german Wolfgang Schaeuble, după ce Syriza (extremă stânga) a venit la putere, în ianuarie, promiţând să pună capăt austerităţii impuse Greciei şi să renegocieze prevederile planului de salvare. De asemenea, Atena a îndemnat Germania să-i plătească despăgubiri pentru ocupaţia nazistă, dar Berlinul a respins solicitarea.


×