x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul italian de interne a întâmpinat personal 51 de migranți

Ministrul italian de interne a întâmpinat personal 51 de migranți

14 Noi 2018   •   18:20
Ministrul italian de interne a întâmpinat personal 51 de migranți

Ministrul italian de interne Matteo Salvini (extrema-dreaptă) a întâmpinat miercuri personal 51 de migranţi africani sosiţi din Niger, după ce au fost evacuaţi din Libia de către ONU, asigurând că Italia rămâne o 'ţară primitoare, generoasă şi solidară', informează AFP. 

'Aceasta demonstrează că Italia este o ţară primitoare, generoasă, solidară, unde mi s-a încredinţat sarcina de a aduce puţine reguli şi ordine şi linişte într-un fenomen care, în ultimii ani, ne-a scăpat' de sub control, a declarat Salvini, venit la putere cu promisiunea de stopa valul de migranţi. 

'Singura modalitate de sosire pentru femeile şi copiii în dificultate este avionul, nu bărcile pneumatice, întrucât canoele sunt administrate de infractori, care din traficul de persoane cumpără arme', a adăugat el.

Salvini a venit să-i întâmpine pe cei 51 de refugiaţi şi solicitanţi de azil, în principal familii sau femei singure cu copii, pe pista unui aeroport militar din Pratica di Mare, în apropiere de Roma. 

Aceşti migranţi - 32 de adulţi şi 19 minori - provin aproape toţi din Cornul Africii (Etiopia, Eritreea, Somalia) şi Sudan. Ei fac parte din cei peste 2.300 de migranţi susceptibili să fie evacuaţi din decembrie de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) din Libia spre Niger. 

Ei vor fi plasaţi la familii în Italia de către asociaţia catolică 'Ioan al XXIII-lea', potrivit AFP. 

'Acesta este primul dintr-o serie de zboruri, îmi iau angajamentul. Nu pentru faptul că se apropie Crăciunul am făcut acest gest de generozitate în faţa camerelor de filmat', a asigurat Salvini, precizând că viitoarele sosiri se vor face probabil mai discret. 

În virtutea controversatelor acorduri încheiate în Libia de către precedentul guvern de centru-stânga italian, apoi a deciziei ministrului Salvini din iunie de a închide porturile italiene pentru navele care salvează migranţi în mare, a scăzut în mod drastic numărul sosirilor de migranţi începând cu vara anului 2017 în Italia. 

În schimb, Italia s-a angajat să dezvolte iniţiative pentru aducerea legală în ţară a persoanelor vulnerabile blocate în Libia, unde mii de migranţi sunt supuşi detenţiei arbitrare, extorcării şi violenţei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Matteo Salvini migranti italia