x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Minunile Papei - "Dusmanii" si-au dat mana

Minunile Papei - "Dusmanii" si-au dat mana

10 Apr 2005   •   00:00

Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, surprinzator, au lasat loc de buna ziua unor dusmani declarati. Actori ai scenei politice mondiale, adusi fata-n fata de un eveniment precum funeraliile celui mai iubit si apreciat Suveran Pontif, au fost surprinsi intr-un moment de posibila intelepciune politica. Daca aceasta este reala si de durata numai timpul o va hotari.

EXEMPLE. Presedintele israelian, Moshe Katsav, si-a dat mana cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad, desi Israelul si Siria sunt la cutite. Tot Katsav, evreu de origine iraniana, s-a conversat in limba persana cu Mohammad Khatami, presedintele Iranului, a carui tara nici macar nu intretine relatii diplomatice cu Israelul. Dar Katsav si Khatami au in comun mai mult decat atat: locul de nastere, orasul Yazd, din apropiere de Ispahan. Pana si printul Charles a dat mana cu presedintele statului Zimbabwe, Rober Mugabe, care besteleste in mod regulat Coroana britanica. Si al carui regim este considerat de Marea Britanie "detestabil". Plin de speranta, cotidianul libanez de limba engleza Daily Star titra: "La moartea sa, Papa i-a reunit pe dusmanii din Orientul Mijlociu, cum nici un alt om n-a reusit s-o faca in timpul vietii". Numai ca risca sa fie dezamagit, pentru ca protagonistii s-au straduit sa dea inapoi si sa explice ca numai repartizarea locurilor, in ordine alfabetica, la funeraliile Papei, e cheia gesturilor lor diplomatice.

CIUDATENIE. Cea mai interesanta turnura ar putea-o lua scena politica americana. Presa americana spune ca timpul pe care actualul presedinte al SUA, George W. Bush, l-a petrecut la Roma la funeraliile Papei alaturi de fostul presedinte democrat, Bill Clinton, a avut urmari neasteptate. Bush i-ar fi cerut lui Clinton sa-i devina consilier de politica externa. Washington Times sustine ca ideea nu e chiar noua. Si ca Bush i-ar mai fi facut propunerea asta lui Clinton si cu ocazia unui briefing al CIA. Tot atunci, Bush l-ar fi consultat si in materie de politici sociale pe fostul sef al Executivului american. Potrivit presei, George W. Bush il place sincer pe Bill Clinton si chiar le-a declarat acest lucru reporterilor, la intoarcerea de la Roma, unde Bush-tatal, Bush Jr si Clinton au participat la funeraliile Papei. Inclinatia lui Bush Jr de a-si intari relatiile cu predecesorul sau democrat este totusi ciudata pentru presa. Cu atat mai mult cu cat actualul presedinte spunea ca este necesara "refacerea onoarei si demnitatii Casei Albe" in nou-inceputa era post-Clinton. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: externe bush