x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miracole ale supravieţuirii în iadul avionului prăbuşit în Rusia.

Miracole ale supravieţuirii în iadul avionului prăbuşit în Rusia.

21 Iun 2011   •   21:00
Miracole ale supravieţuirii în iadul avionului prăbuşit în Rusia.

Anton Terehin, un baietel de 9 ani si sora lui mai mare, Anastasia Terehina, de 14 ani, au supravietuit catastrofei aviatice de luni noaptea, din nord-estul Rusiei, la Petrozavodsk, in regiunea Carelia. 44 de persoane si-au pierdut viata, iar cei doi frati si inca sase supravietuitori, intre care si o insotitoare de bord, singura din randul celor noua membri ai echipajului avionului Tupolev al companiei RussAir, se afla in spital, in stare de inconstienta si cu arsuri grave, a informat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. Tragedia i-a lasat insa orfani pe Anton si Anastasia, pentru ca mama lor, Oksana, nu a supravietuit. Mergeau cu totii in vizita la unchiul lor din Petrozavodsk. A ajuns si el in spital, pentru ca a facut o criza cardiaca in timp ce ii astepta la aeroport, dupa ce aflase ca avionul care urma sa ii aduca acolo se prabusise pe soseaua de la aproximativ 1km distanta de aeroport, incercand o aterizare de urgenta in conditii de ceata si umiditate crescuta. Aparatul Tupolev-134 decolase de la Moscova la ora locala 22:30 si incercase sa aterizeze cu putin timp inainte de miezul noptii pe aeroportul din Petrozavodsk, situat intr-o regiune apropiata granitei cu Finlanda. 52 de persoane se aflau in avion in momentul prabusirii, intre care 43 erau pasageri, iar ceilalti, membri ai echipajului. Intre persoanele moarte figureaza si faimosul arbitru de fotbal Vladimir Pattai, in varsta de 38 de ani, care arbitra din 2003 meciurile din Premiere League rusa si care devenise in 2010 arbitru al FIFA. In afara de cetateni rusi, in randul mortilor figureaza un suedez, un olandez, doi ucraineni, precum si o familie de patru persoane, de natio­nalitati rusa si americana, dupa cum a precizat ministrul rus Pentru Situatii de Urgenta. O purtatoare de cuvant a ministerului, Irina Andrianova, a declarat pentru RIA Novosti ca sapte dintre cei opt supravietuitori, inclusiv cei doi copii frati sunt "in stare extrem de grava".

O sursa aeroportuara a descris cateva imagini de la locul catastrofei: "Scena e oribila. Un carnagiu. Cadavrele zac faramitate si raspandite pe autostrada". Postul de televiziune NTV a aratat ieri-dimineata imagini cu fragmente ale avionului carbonizat si cu un automobil in care se afla, probabil, numai soferul, strivit sub carlinga avionului prabusit, iar imaginile filmate cu telefonul mobil de catre un automobilist aflat in apropierea locului ca­tastrofei infatisau "un jar imens in noapte". Un alt barbat a povestit cum tatal sau a scos din flacari cativa supravietuitori.

Cele doua cutii negre ale apara­tului aflat in serviciu de 31 de ani au fost recuperate. Deocamdata exista mai multe ipoteze privind cauza ca­tastrofei. Una dintre acestea ar fi ca accidentul ar fi fost provocat de conditiile meteorologice proaste, cu ceata densa si ploaie, iar pilotul ar fi ratat aterizarea pe aeroport si ar fi incercat sa aterizeze de urgenta pe autostrada. O alta varianta ar fi aceea ca sistemul de ajutor pentru aterizare s-ar fi blocat sau ca avionul ar fi facut coborarea pe o axa gresita si ar fi "agatat" un cablu de electricitate, zdrobindu-se de autostrada. Aceasta catastrofa se numara printre cele mai ucigase accidente aviatice din Rusia, din ultimii ani, dupa cea a unui alt Tupoleev TU-154, al companiei ruse Poulkovo, care s-a prabusit in 2006, in Ucraina, ucigand 170 de persoane.

×
Subiecte în articol: accident aviatic