x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mişcarea de protest a "indignaţilor” s-a instalat la cort, în Londra

Mişcarea de protest a "indignaţilor” s-a instalat la cort, în Londra

de Marina Constantinoiu    |    17 Oct 2011   •   11:07

Miscarea indignatilor, inceputa la Madrid in primavara, cu ocuparea pasnica a unei piete din capitala Spaniei, a continuat in diferite forme si pe alte continente, iar sambata trecuta chemarea la protest, venita mai ales prin intermediul retelelor de socializare, gen Facebook si Twitter, a mobilizat un mare numar de oameni. O parte dintre ei au decis sa continue sa-si exprime deschis nemultumirea si in zilele urmatoare, iar luni in centrul Londrei pot fi inca vazute aproximativ 100 de corturi in care locuiesc si langa care protesteaza cateva sute de nemultumiti, relateaza corespondentul Radio Romania la Londra, citat de Rador.

Manifestatiile continua si luni, in unele dintre locurile in care sambata poate sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de faptul ca oamenii de rand sunt cei mai afectati de efectele crizei mondiale, in ciuda faptului ca nu ei au generat-o. Mii de orase, zeci de tari, greu de stabilit in cifre care este exact amploarea protestului mondial inceput in urma cu doua zile, cu scopul de a produce o schimbare la nivel global, in felul in care criza economica si financiara este gestionata.

S-a inmultit numarul corturilor din fata catedralei St. Paul, sunt in jur de 100 de corturi, iar protestatarii incep sa fie din ce in ce mai bine organizati, au deja un fel de bucatarie in care isi pregatesc mancarea, au toalete portabile, au si un cort de prim-ajutor si au chiar si un centru media, unde jurnalistii trebuie sa se adreseze pentru a face interviuri. Se pare ca planurile lor de a ramane acolo pana cand vor fi bagati in seama nu sunt doar vorbe in vant si chiar au de gand sa continue acest protest. Ramane de vazut cum vor face fata frigului, pentru ca noaptea, la Londra, temperaturile au inceput deja sa coboare inspre zero grade si chiar si acum este foarte frig afara.

La Roma, protestele au degenerat in violente, la sfarsitul saptamanii trecute. La Londra, este destul de proaspata amintirea ciocnirilor de strada din urma cu aproximativ doua luni. De data asta, au fost incidente doar sambata seara, in prima zi de proteste, cand politia, probabil, in lumina revoltelor de acum doua luni a intervenit in forta si au existat cateva ciocniri, in rest a fost un protest pasnic si chiar si astazi, cand a inceput o noua saptamana de lucru, iar sediul Bursei londoneze este foarte aproape, situatia a fost calma si nimeni nu a incercat sa-i agreseze pe angajatii bursei sau pe cei ai altor institutii financiare. De altfel, si preotul paroh al Catedralei Saint Paul a fost de acord ca protestatarii sa ramana in zona atata timp cat sunt pasnici. La nivel general, revendicarile sunt legate de masurile de austeritate si de privilegiile de care se bucura institutiile financiare. Ei spun ca este nedrept ca bancherii, printre altii, sa primeasca in continuare bonusuri de milioane de lire, iar restul populatiei sa sufere de pe urma reducerilor bugetare. De aceea, ei vor ca Parlamentul sa poarte o dezbatere pe aceasta tema si Guvernul sa ia masuri pentru o mai stricta regulare la sectorului financiar. Pe de alta parte, ministrul de Externe, William Hague, vorbind la BBC, a spus ca protestele de strada nu reprezinta o solutie si ca salvarea ar trebui sa vina tot de la planul de reducere a datoriei publice.

×