x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mişcarea de protest din Spania, prelungită cu o săptămână.

Mişcarea de protest din Spania, prelungită cu o săptămână.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   13:48
Mişcarea de protest din Spania, prelungită cu o săptămână.
Manifestantii care ocupa Piata Puerta del Sol, la Madrid, pentru a protesta fata de cresterea somajului si partidele politice, au hotarat, duminica, sa prelungeasca aceasta miscare cu cel putin o saptamana, printr-un vot prin ridicarea mainii, relateaza AFP.

"Am hotarat sa ramanem cel putin o saptamana, pana duminica viitoare, la ora (locala) 12:00 (13:00, ora Romaniei)", a anuntat unul dintre organizatorii miscarii de protest, in fata unei adunari generale, in timp ce o parte a manifestantilor cereau ocuparea pietei pe o perioada nedeterminata.

Miscarea de contestare, care a inceput la 15 mai, printr-un apel lansat pe retele de socializare, si la care participa, in principal, tineri, dar si alti cetateni, a prevazut, initial, sa ocupe Puerta del Sol pana in aceasta duminica, zi in care au loc alegeri regionale si municipale in Spania.

Miscarea, care se doreste apolitica, s-a extins rapid in toate orasele din Spania, unde zeci de mii de persoane au iesit in strada. Manifestatiile au continuat sambata si duminica, in perioada alegerilor, in pofida interdictiei, prin lege, a intrunirilor politice in aceasta perioada.

La Madrid, sute de manifestanti erau mobilizati, in continuare, la Puerta del Sol, unde un sat de corturi si prelate de culoare albastra a devenit sediul miscarii de contestare a tinerilor "indignati".

Aceasta fronda spontana a devenit "invitatul-surpriza' in campania electorala, intr-un moment in care socialistii se pregatesc, potrivit sondajelor de opinie, sa se confrunte cu o severa infrangere la alegerile regionale si municipale, in fa]a adversarilor conservatori din Partidul Popular (PP), comenteaza France Presse. In total, 34,6 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a alege 8.116 primari, peste 68.400 de consilieri municipali si 824 de deputati regionali. Anuntul din 2 aprilie al premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero ca nu se va prezenta pentru un al treilea mandat in 2012 pare sa fi ramas fara efect asupra pierderii de popularitate cu care se confrunta socialistii.




×