x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Mișcarea” lui Bannon sare în aer

„Mișcarea” lui Bannon sare în aer

de Şerban Mihăilă    |    23 Noi 2018   •   13:43
„Mișcarea” lui Bannon sare în aer

Planul politic de anvergură pus în mișcare de Steve Bannon pentru a-i ajuta pe populiștii de dreapta din Europa să triumfe în alegerile parlamentare europene de anul viitor a intrat în impas. Considerat artizanul victoriei lui Trump în prezidențialele din 2016, fostul strateg-șef al liderului american a recunoscut că eforturile sale ar putea fi considerate ilegale în nouă dintre 13 țări în care intenționează să intervină. 

Fostul bancher, cu o avere estimată la 50 de milioane de dolari, a lansat o campanie intensă în ultimele luni, în încercarea de a recruta cât mai multe partide pentru mișcarea sa naționalistă pan-europeană, căreia i-a stabilit cartierul general la Bruxelles. Înființată chiar sub titulatura „Mișcarea”, platforma gândită și finanțată, după propriile mărturisiri, numai de Bannon și „alți donatori” privați, fără sprijinul Casei Albe, are ca obiectiv declarat acordarea de consultanță politică pentru partidele care „împărtășesc aceeași viziune”, în perspectiva europarlamentarelor din 2019. Bannon a recunoscut însă pentru „The Guardian” că are dificultăți în implementarea mișcării sale, din cauza legislației naționale în nouă dintre cele 13 state pe care le vizează. Franța, Spania, Polonia, Cehia, Ungaria și Finlanda interzic finanțarea politică externă, iar Germania, Austria și Belgia impun restricții severe în acest sens, chiar dacă partide de aici ar dori să adere la mișcare. Bannon poate acționa însă în Olanda, Italia, Danemarca și Suedia. El se apără, susținând că, fiind persoană privată, nu poate fi asimilat cu amestecul unui stat străin în alegerile din altă țară.

În viitorul apropiat, Bannon va vizita și România, unde nu există însă, deocamdată, niciun partid cu o doctrină naționalistă asumată.

×
Subiecte în articol: steve bannon europa