x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Missouri, primul stat american care dă China în judecată

Missouri, primul stat american care dă China în judecată

de Şerban Mihăilă    |    23 Apr 2020   •   07:52
Missouri, primul stat american care dă China în judecată
Sursa foto: selimaksan/Getty Images/iStockphoto

Missouri a devenit primul stat american care dă China în judecată. Autoritățile acuză regimul comunist chinez de o imensă „înșelăciune”, care a provocat răspândirea devastatoare a pandemiei de coronavirus, și cer despăgubiri pentru „uriașa pierdere de vieți, suferința umană și dezastrul economic”. Această acțiune în Justiție se adaugă altor inițiative judiciare colective împotriva conducerii de la Beijing, lansate în SUA, prin care se solicită daune de mii de miliarde de dolari.

 

„COVID-19 a produs pagube ireparabile țărilor de pe planetă, provocând boală, moarte, un dezastru economic și suferință umană”, se arată în declarația prin care procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, anunța, marți, deschiderea procedurii judiciare contra Chinei. „În Missouri, impactul virusului este cât se poate de real. Mii de oameni au fost infectați, mulți au murit, familii întregi au fost separate de persoanele iubite care au decedat, afacerile mici își închid porțile, iar cei ce trăiesc de la un cec la altul se zbat să aibă mâncare pe masă”, spune Schmitt, în declarația citată de site-ul „Washington Free Beacon”. „Guvernul chinez a mințit întreaga lumea în privința pericolului și a naturii contagioase a COVID-19, i-a redus la tăcere pe cei care încercau să avertizeze planeta și a făcut prea puțin pentru a opri răspândirea bolii. Guvernul acesta trebuie tras la răspundere pentru acțiunile sale”, mai arată comunicatul. Statul Missouri acuză guvernul chinez de derularea „unei campanii înfiorătoare de înșelăciune, tăinuire de informații, abuz și lipsă de acțiune”. În declarație se mai arată că executivul de la Beiing a mințit constant, a suprimat atât informații vitale, cât și rezultatele unor cercetări și a permis infectarea a milioane de oameni de pe glob. Statul Missouri susține că, deși mii de oameni au murit încă de la începutul pandemiei din China, regimul de la Beijing a refuzat să coopereze cu comunitatea internațională și a continuat să ascundă date ce ar fi putut diminua efectele devastatoare ale COVID-19. Acțiunea în instanță urmărește să oblige China să despăgubească guvernul statului Missouri pentru costurile eforturilor medicale depuse în încercarea de a anihila efectele virusului, pentru pierderile economice suferite, precum și pentru pagubele provocate de „activități periculoase anormale”. Până marți, Missouri, stat cu circa 6,2 milioane de locuitori, confirmase peste 6.000 de contaminări cu coronavirus și 215 decese. Autoritățile au estimat că „închiderea” economiei din Missouri a costat acest stat, până acum, 44 de miliarde de dolari, a anunțat „Fox News”.

Lege pentru judecarea chinezilor

Republicanii din Congresul SUA au introdus deja un proiect de lege care permite cetățenilor americani să dea în judecată China din cauza COVID-19. Concomitent, membri ai Congresului au cerut Procurorului General al SUA, William Barr, și șefului diplomației americane, Mike Pompeo, să-i aducă pe chinezi în fața Curții Internaționale de Justiție pentru modul iresponsabil în care au gestionat criza provocată de pandemie. Procesul intentat de Missouri vine după ce firme din mai multe state americane au cerut Chinei, în instanțele federale, compensații de mii de miliarde de dolari pentru pagubele produse de pandemie. Concomitent, mii de cetăţeni americani s-au înscris într-un grup care va formula o plângere judiciară în statul Florida pentru a cere compensaţii din partea Beijingului. În condițiile în care, conform unui sondaj al Centrului de Cercetare Pew, 9 din 10 americani consideră acum China o „amenințare” la adresa SUA, este foarte probabil ca inițiativele Congresului de a încuraja acțiunilor în instanță contra Beijingului, precum și îndemnurile de a boicota produsele chinezești să prindă rapid în rândul americanilor.

Repetatele acte ilegale ale Chinei au adus daune vieții, sănătății și siguranței locuitorilor din Missouri, distrugând vieți, ordinea publică și economia statului”.

Statul Missouri

×