x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MISTER într-un muzeu britanic! Ce se întâmplă, zilnic, cu o STATUETĂ EGIPTEANĂ veche de 3.800 de ani. Arheologii, STUPEFIAŢI (VIDEO)

MISTER într-un muzeu britanic! Ce se întâmplă, zilnic, cu o STATUETĂ EGIPTEANĂ veche de 3.800 de ani. Arheologii, STUPEFIAŢI (VIDEO)

12 Feb 2015   •   10:01
MISTER într-un muzeu britanic! Ce se întâmplă, zilnic, cu o STATUETĂ EGIPTEANĂ veche de 3.800 de ani. Arheologii, STUPEFIAŢI (VIDEO)

O statuetă egipteană veche de 3.800 de ani, expusă în Muzeul Manchester din Marea Britanie, a atras atenția angajaților, aceștia observând că artefactul îşi schimba poziţia de la zi la zi, fără ca cineva să o atingă.

Statuia lui Neb-Senu datează din 1.800 î.e.n.

"Într-o zi, am observat că statuia s-a întors cu spatele. Mi s-a părut foarte ciudat, pentru că statuia se găseşte într-o vitrină, iar eu sunt singura persoană care are cheia. Am întors-o la loc, dar în ziua următoare statuia s-a întors din nou. Am decis să instalăm o cameră video care a realizat o filmare timelapse, şi deşi nu se poate observa cu ochiul liber, filmarea arată clar cum se roteşte", a declarat Campbell Price, curatorul muzeului, pentru ziarul Manchester Evening News.

Comportamentul statuetei a aprins imaginaţia unora dintre egiptologi, chiar şi pe a curatorului, care a amintit care era rolul acestor statuete în înmormântările egiptenilor din antichitate.

"Astfel de statuete erau puse în mormânt alături de mumie. Rudele veneau cu ofrande şi pentru statuie. De altfel, hieroglifele de pe spatele statuii au mesajul: "dă-mi pâine, bere şi carne de vită". În Egiptul Antic se credea că dacă mumia este distrusă, atunci statueta va servi drept mediu pentru sufletul răposatului. Poate că acest lucru face ca statueta să se mişte", a declarat Campbell Price.

Statuia ce măsoară 25 de centimetri în înălţime a fost achiziţionată de muzeu în 1933. Filmarea arată cum statuia se întoarce în sensul invers acelor de ceasornic în timpul zilei, însă totodată rămâne nemişcată în timpul nopţii.

Faptul că mişcarea are loc doar în timpul zilei îl face pe fizicianul britanic Brian Cox să creadă că deplasarea statuii se datorează vibraţiei create de paşii vizitatorilor. "Brian crede că este vorba despre «fricţiune diferenţială», fenomen ce apare deoarece două suprafeţe – piatra statuii şi sticla pe care este situată – vibrează subtil, făcând ca statuia să se învârstă. Cu toate acestea, statuia s-a aflat pe aceste suprafeţe dintotdeauna, şi nu s-a mai mutat până acum. Şi de ce s-ar învârti într-un cerc perfect?", a declarat Price.

În mod ciudat, statuia se învârte 180 de grade, întorcându-se cu faţa în spate, însă apoi nu se mai mişcă. Priviți mai jos filmarea.



Citeşte şi:
FENOMEN BIZAR la Celiabinsk, la FIX doi ani după ce un METEORIT a EXPLODAT deasupra oraşului! (VIDEO)

Au dezlegat MISTERUL dispariţiei civilizaţiei Maya! "Este mult mai SPECTACULOS decât ne-am imaginat vreodată" (VIDEO)

MĂRTURIE ŞOCANTĂ. Cartier din Bucureşti, lovit de un MARE BLESTEM! "Sunt zeci de suflete acolo, jos, care ne cheamă"

MOMENT PENIBIL la Minsk. Ce-i face preşedintele Belarusului lui Vladimir Putin, înainte de începere negocierilor (VIDEO)

Se apropie un CUTREMUR DEVASTATOR! Seismologii turci şi germani fac PREVIZIUNI ÎNGRIJORĂTOARE

■ 
PROFEŢIA părintelui ARSENIE BOCA  despre HIDRA CU RĂSUFLAREA  OTRĂVITOARE:  E peste tot în jurul vostru, va intra pe furiş chiar şi în sânul Bisericii

Oreste, MESAJ BIZAR pentru Elena Udrea, imediat după ce blonda fostului preşedinte a devenit ARESTABILĂ

×