x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mitt Romney, învingător la puncte. Opt puncte

Mitt Romney, învingător la puncte. Opt puncte

de Marina Constantinoiu    |    04 Ian 2012   •   21:00
Mitt Romney, învingător la puncte. Opt puncte

2012 este an electoral in Statele Unite ale Americii. Daca pentru tabara democrata lucrurile sunt simple, actualul presedinte american Barack Obama fiind ca si desemnat de partid pentru a obtine cel de-al doilea mandat la Casa Alba, pentru repu­bli­cani corvoada gasirii candidatului ideal abia a inceput. Ultimele luni au fost marcate de o puternica si agresiva campanie electorala pentru cucerirea simpatizantilor republicani, opt candidati incercand sa-i cu­ce­reasca pe conservatori. Marti noaptea au inceput in statul Iowa ale­gerile preliminare pentru de­semnarea candidatului republican.

Romney oricum favorit
Mitt Romney a castigat alegerile preliminare, devansandu-l cu numai opt voturi pe rivalul sau Rick Santorum, in cadrul acestei consultari care marcheaza abia debutul procesului de selectare a candidatului republican la Casa Alba, relateaza AFP. Romney, considerat unul dintre cei mai moderati candidati si cu sanse de a-l invinge chiar si pe Barack Obama la scrutinul de la 6 noiembrie, a obtinut 30.015 voturi comparativ cu cele 30.007 castigate de adversarul sau ultraconservator, care s-a plasat pe un loc doi neasteptat, conform rezultatelor definitive anuntate miercuri la sfarsitul unei interminabile seri electorale.

Romney, fost guvernator de Massachusetts, si Santorum, fost senator de Pennsylvania, au obtinut fiecare cate 25% din voturi. Ron Paul, membru al Camerei Reprezentantilor din partea statului Texas, a iesit pe pozitia a treia, cu 21% dintre voturi. Fostul presedinte al Camerei Repre­zentantilor Newt Gingrich a atras 13% dintre sufragii, devansandu-i pe guvernatorul de Texas Rick Perry (10%) si pe Michele Bachmann (5%), membra a Camerei Reprezentantilor din partea statului Minnesota.
"Nici un dolar pentru Europa!"

Aceste rezultate le permit lui Romney si Santorum sa beneficieze de o campanie dinamica inaintea urmatoarelor consultari care vor avea loc martea viitoare in statul New Hampshire. Rick Perry a nuntat ca isi va "reexamina" candidatura, ceea ce ar putea insemna anuntarea unui abandon in zilele care urmeaza.

Romney a afirmat, in timpul actualei campanii pentru alegerile preliminare, ca Europa trebuie sa-si rezolve criza datoriei din zona euro fara nici un ajutor din partea americanilor, relateaza Agerpres.

"SUA trebuie sa aiba grija de propria lor criza si nu vom da nici un dolar pentru salvarea Europei", a declarat Romney cotidianului italian La Stampa. Fost guvernator de Massachusetts, Romney a precizat ca este constient de faptul ca un colaps al Europei ar avea "repercusiuni enorme" asupra economiei mondiale si ca este in interesul Washingtonului de a se evita acest lucru. "Dar nu este treaba noastra. Europenii au datoria de a-si rezolva criza cu mij­loa­ce­le de care dispun", a spus el. In opinia lui Mitt Romney, "Germania, Franta, Italia au toate resursele de a-si achita datoriile, de a-si rezolva criza de incredere, de a investi si de a in­cepe sa aiba din nou crestere econo­mi­ca, ideal printr-o economie de piata reala".

Campion al dreptei crestine conservatoare, Rick Santorum il ataca pe presedintele Obama pe probleme de politica economica si interna­tio­na­la, acuzandu-l ca "striveste intre­prin­derile". In plus, el l-a acuzat pe Obama ca "l-a abandonat complet" pe fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, un aliat al Statelor Unite si ca nu a facut nimic atunci cand iranienii s-au revoltat impotriva Guvernului lor, in 2009.

"Germania, Franta, Italia au toate resursele de a-si achita datoriile, de a-si rezolva criza de incredere, de a investi si de a in­cepe sa aiba din nou crestere econo­mi­ca, ideal printr-o economie de piata reala"
Mitt Romney

×
Subiecte în articol: alegeri sua 2012