x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Modificările climatice ameninţă vestigii arheologice din Groenlanda

Modificările climatice ameninţă vestigii arheologice din Groenlanda

11 Iul 2019   •   17:57
Modificările climatice ameninţă vestigii arheologice din Groenlanda

Periculos pentru perenitatea ecosistemelor, fenomenul modificărilor climatice ameninţă şi istoria: în Groenlanda, încălzirea climei afectează vestigii arheologice, din care unele datează din urmă cu 2.500 de ani înaintea erei noastre, potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature, relatează AFP.

"Întrucât rata de degradare este direct legată de temperatură şi de concentraţia de umiditate din sol, creşterea temperaturii aerului şi modificarea cantităţii de precipitaţii din timpul sezonului de dezgheţ pot să determine pierderea unor elemente organice cheie, precum lemnul arheologic, osemintele şi ADN-ul străvechi", se explică în acel raport.

Aceste elemente erau protejate în trecut în special de temperatura scăzută din soluri.

Cercetătorii din echipa coordonată de Jurgen Hollesen au analizat începând din 2016 şapte situri diferite din vestul şi sudul imensului teritoriu arctic, în jurul capitalei Nuuk.

În afara elementelor organice, precum fire de păr, pene, cochilii şi resturi de carne, în unele dintre acele situri au fost găsite urmele unor foste tabere vikinge.

Potrivit proiecţiilor utilizate în studiu şi realizate pe baza diferitelor scenarii de încălzire, temperatura ar putea să crească cu până la 2,6 grade Celsius, cauzând "creşterea temperaturii din sol şi un sezon de topire (a gheţurilor, n.r.) mai lung", a explicat profesorul Hollesen, specialist în arheologia mediului înconjurător.

"Rezultatele noastre arată că peste 80 de ani, între 30% şi 70% din carbonul organic (din vestigii) ar putea să dispară", a precizat el.

Aceste elemente, dovezi unice ale vieţii primilor locuitori ai Groenlandei începând din jurul anului 2500 î.e.n., sunt astăzi în pericol.

În raport cu anchetele precedente, "în anumite situri, nu am găsit niciun os intact, nici bucăţi de lemn, fapt care sugerează că ele s-au dezintegrat pe parcursul ultimelor decenii", a precizat acelaşi cercetător.

Pentru conservarea vestigiilor arheologice, "mai multă ploaie ar fi bună, mai puţină ploaie ar fi rea". "Dacă straturile organice rămân umede, microbii vor avea mai puţin oxigen la dispoziţie pentru a degrada materiile organice".

Există peste 180.000 de situri arheologice în Arctica.

În Alaska, sute de artefacte străvechi au apărut recent din permafrost, un strat de sol în trecut congelat pe întreaga durată a anului, dar care tinde de acum să se topească sub efectul încălzirii climei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: groenlanda schimbari climatice