x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova a finanţat diplomatic Rusia şi Ucraina şi a enervat Tiraspolul

Moldova a finanţat diplomatic Rusia şi Ucraina şi a enervat Tiraspolul

de Vitalie Calugareanu    |    19 Mai 2010   •   00:00

Autoritorităţile moldovene au avut o poziţie rezervată, dar cumpătată în privinţa Declaraţiei Medvedev-Ianukovici referitoare la situaţia din regiunea transnistreană, semnată luni la Kiev. Deşi în document se resimte tentaţia celor doi şefi de stat de a se implica în treburile interne ale Republicii Moldova, replica oficială reţinută a Chişinăului a fost apreciată de diplomaţii străini. Esenţa care poate fi extrasă din mesajul inteligent şi, aparent, indulgent al Guvernului de la Chişinău este că Republica Moldova are principii, demnitate şi prieteni.


PRINCIPIILE DECLARAŢIEI MEDVEDEV-IANUKOVICI
Republica Moldova şi regiunea transnistreană trebuie să fie o singură ţară! Aceasta trebuie să fie neutră din punct de vedere militar şi să se dezvolte într-un spaţiu unic economic şi de apărare. Soluţia problemei transnistrene trebuie identificată în baza unui dialog egal dintre autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol cu scopul determinării unui statut special bine garantat pentru regiunea transnistreană. Acestea sunt principalele teze din Declaraţia Medvedev-Ianukovici semnată luni, la Kiev, referitoare la situaţia din regiunea transnistreană. Cei doi şefi de state au semnat documentul în afara formatului de negocieri 5+2 şi fără a pune măcar la curent Republica Moldova.


NEGOCIERI CONSTRUCTIVE
Deşi iniţial s-a arătat iritat de gestul preşedinţilor Medvedev şi Ianukovici, marţi, premierul moldovean, Vlad Filat, a emis un mesaj foarte bine cizelat din punct de vedere diplomatic din care extragem următoarea concluzie: "Suntem gata de negocieri, dar cerem retragerea armatei ruse de pe teritoriul nostru naţional". "Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea de a purcede fără întârziere şi fără condiţii prealabile la negocieri constructive în formatul 5+2 şi se adresează către toate părţile implicate să procedeze în acelaşi mod. Totodată, Guvernul Republicii Moldova, evocând rolul actualei misiuni de menţinere a păcii în stabilizarea situaţiei după stoparea conflictului armat, se pronunţă pentru lansarea consultărilor cu privire la transformarea acesteia într-o misiunea civilă, multinaţională cu mandat internaţional. Guvernul Republicii Moldova pledează pentru diminuarea factorului militar în regiune, inclusiv prin retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar ce asigură paza acestora", se menţionează în declaraţia premierului moldovean.

Mai departe, Vlad Filat a subliniat cât de importantă este pentru Republica Moldova poziţia Uniunii Europene în soluţionarea diferendului transnistrean: "Guvernul Republicii Moldova apreciază sprijinul ferm al UE pentru soluţionarea problemei transnistrene exprimată în declaraţia din 17 mai 2010 a înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate".


ANALIŞTII AVERTIZEAZĂ
Analiştii politici moldoveni au fost mult duri în aprecierile pe care le-au dat în privinţa semnării Declaraţiei despre Transnistria de către preşedinţii Medvedev şi Ianukovici. Potrivit directorului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Igor Munteanu, "orice declaraţie care vine în afara formatului de negocieri 5+2 (Rusia, Ucraina, Chişinău, Tiraspol, OSCE plus observatorii UE şi SUA), dar aceasta este o declaraţie separată de formatul 5+2, este un precedent care degradează statutul negocierilor. Aceşti doi mediatori încearcă să impună nişte elemente încercând să spună că, dacă scuturăm bine Constituţia Republicii Moldova, pe ei îi aranjează ca în viitoarea Constituţie a Moldovei să fie în continuare consolidată neutralitatea permanentă".

Munteanu susţine că semnarea acestei declaraţii reprezintă o schimbare de paradigmă a politicii externe a Ucrainei care "începe să se adapteze la politica agresivă a Federaţiei Ruse". Totodată, analistul consideră că "Ucraina încearcă să folosească Transnsitria pentru a-şi rezolva problemele cu Rusia".


MOLDOVA, SUB "UMBRELA" EUROPEANĂ
La rândul său, vicepremierul moldovean Victor Osipov, negociator principal din partea Chişinăului în problema transnistreană, a exclus posibilitatea ca Ucraina să poată folosi Transnistria într-un târg cu Federaţia Rusă: "Ne-am prins cu mult timp înainte şi am luat şi măsuri de anticipare... Suntem foarte avansaţi în procesul de includere a Republicii Moldova într-un concept european de securitate sub acoperirea acestor interese de securitate din Europa de Sud-Est... Şi dacă cineva are de gând să facă târguri le va face cu propriile active, nu cu activele Moldovei", susţine Victor Osipov. El a evitat să spună, însă, despre ce fel de "concept european de securitate" în care ar avea loc şi Republica Moldova este vorba, dar se presupune că oficialul moldovean ar fi avut în vedere scutul american antirachetă din România.


LA TIRASPOL SE IAU MĂSURI
Reacţiile, de data aceasta, tactice ale Chişinăului au enervat autorităţile separatiste de la Tiraspol care au recurs din nou la ameninţări. Co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a cerut Rusiei să suplimenteze contingentul militar rus din zona de securitate de la Nistru, deoarece, spune el, "dialogul cu Moldova rămâne unul imprevizibil şi există pericolul apariţiei conflictelor ca în 1992".

×
Subiecte în articol: externe republica moldova ucraina Tiraspol