x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Alegerile anticipate în 2010 inevitabile

Moldova: Alegerile anticipate în 2010 inevitabile

de Vitalie Calugareanu    |    29 Oct 2009   •   00:00
Corespondenţă de la Chişinău.
Alegerile parlamentare anticipate sunt, practic, inevitabile în Republica Moldova în 2010. În schimbul votului în favoarea unui nou şef de stat, comuniştii insistă asupra unor condiţii inacceptabile, care urmăresc distrugerea coaliţiei de guvernare şi revanşa comunismului. Candidatul democrat la funcţia de şef al statului, Marian Lupu, a încercat ieri să-l convingă, în cadrul unei întâlniri, pe liderul comunist Vladimir Voronin de necesitatea deblocării crizei politice prin alegerea noului şef al statului.

Discuţia de ieri dintre cei doi a eşuat. Mai mult, ideologul comuniştilor, Mark Taciuk, a declarat după întâlnire că "Premise pentru continuarea dialogului nu există"; "Părţile şi-au adresat reciproc întrebări, dar răspunsurile obţinute nu sunt de natură să creeze o percepţie pozitivă asupra continuării acestei colaborări".

Nici Marian Lupu, nici Vladimir Voronin nu au vrut să enumere principiile în baza cărora s-a discutat la întâlnire, dar acestea pot fi extrase dintr-o declaraţie făcută de comunistul Mark Tkaciuk: "Partidului Comuniştilor va vota pentru un candidat la funcţia de preşedinte numai în cazul în care acesta nu va fi înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană. Dacă vom vota pentru preşedinte, vom vota şi pentru schimbarea Guvernului şi a preşedintelui Parlamentului", a spus deputatul comunist. Altfel spus, putem concluziona că la întâlnirea de miercuri Vladimir Voronin i-a propus un târg liderului PD, Marian Lupu: deputaţii comunişti vor vota pentru alegerea lui Lupu în funcţia de şef al statului numai dacă deputaţii PD vor vota împreună cu comuniştii pentru demiterea Guvernului Filat şi înlăturarea liderului PL, Mihai Ghimpu, din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Aceasta ar însemna nimic altceva decât distrugerea actualei coaliţii de guvernare şi crearea unei alte alianţe, de data aceasta de centru-stânga, între Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat. Comuniştii au în vedere atragerea în această fantezistă, deocamdată, coaliţie şi a deputaţilor centrişti din Alianţa "Moldova-Noastră". A nu se uita că Marian Lupu a preluat conducerea PD cu câteva luni în urmă, după ce s-a desprins de comunişti.

Dar scenariul lui Voronin a eşuat. Marian Lupu a declarat, după întâlnirea cu liderul comunist, că PD nu va unelti cu comuniştii pe la spatele partenerilor de coaliţie şi că va păşi mai departe, în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, spre implementarea valorilor pe care PD şi le-a trasat de la bun început.

Ce urmează în acest caz? Coaliţiei liberal-democrate nu-i ajung 8 voturi ca să aleagă preşedintele. Aceste voturi trebuie să vină din partea deputaţilor comunişti. Până la această oră nu există temei să credem că acest lucru se va întâmpla. Conform Constituţiei, după două tentative eşuate de alegere a şefului statului, preşedintele în exerciţiu va trebui să dizolve Parlamentul şi să anunţe noi alegeri anticipate în 2010. L-am întrebat pe deputatul PD Oleg Serebrian cât de real este acest pericol? "Este foarte clar că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în 2010. Sigur că se vor face ajustări la Codul electoral prin care vor fi permise blocurile electorale. Este posibil ca unele componente ale actualei Alianţe pentru Integrare Europeană să meargă împreună la anticipatele din 2010. Acum este cert însă că legislaţia trebuie perfecţionată, pentru a putea depăşi acele puncte, inclusiv din Constituţie, care vulnerabilizează situaţia politică din Republica Moldova", a spus Serebrian.

Joi, Parlamentul de la Chişinău a votat în prima lectură o modificare la Legea cu privire alegerea preşedintelui prin care s-a permis ca şeful statului să poată fi ales de către deputaţi chiar dacă la scrutin participă un singur candidat. Şi în acest caz, dar şi atunci când există mai mulţi pretendenţi la acest post - câştigă candidatul care întruneşte, în primul sau al doilea tur, trei cincimi din voturile celor 101 deputaţi aleşi în Parlament.

Conform legislaţiei moldoveneşti, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, iar dizolvarea repetată a Legislativului poate avea loc numai după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări. Actualul Parlament al Moldovei a rezultat din alegerile anticipate din 29 iulie. Atunci, după alegerile ordinare din 5 aprilie, comuniştilor nu le-a ajuns un singur vot ca să aleagă preşedintele.

×
Subiecte în articol: externe