x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Au început negocierile între comunişti şi opoziţie pentru alegerea preşedintelui

Moldova / Au început negocierile între comunişti şi opoziţie pentru alegerea preşedintelui

06 Mai 2009   •   00:00
Moldova / Au început negocierile între comunişti şi opoziţie pentru alegerea preşedintelui

Prima şedinţă a noului parlament al Republicii Moldova, ales la data de 5 aprilie, a durat doar 20 de minute. Luând cuvântul în deschidere, cel mai vârstnic deputat din partea Partidului Comuniştilor, Ivan Kalin, a anunţat că pentru formarea structurilor de conducere ale parlamentului "este nevoie de timp" şi a propus ca următoarea şedinţă să aibă loc la 12 mai, relatează cotidianul rus Vremia Novostei.



La următoarea reuniune, deputaţii vor trebui să aleagă conducerea parlamentului şi să fixeze data pentru alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova, care este ales de parlament. Nu este exclus ca Vladimir Voronin, care nu mai are dreptul la un al treilea mandat de preşedinte al ţării, să vizeze postul de preşedinte al parlamentului. În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, mulţi analişti consideră că aceasta va fi ocupată fie de fostul preşedinte al parlamentului, Marian Lupu, 42 de ani, fie de fostul premier Zinaida Grecianîi,53 de ani, fie de deputatul comunist Vladimir Ţurcan, 54 de ani.

Liderii opoziţiei atenţionaseră mai demult că vor bloca votul pentru alegerea preşedintelui ţări. Comuniştilor, care deţin doar 61 de mandate din 101, le lipseşte un singur vot pentru a putea alege singuri şeful statului.

În ajunul primei reuniuni a parlamentului, Voronin a făcut apel la opoziţie să participe la votul pentru preşedinte, declarându-se dispus să poartă negocieri pe marginea acestei probleme. Însă, dacă deputaţii nu vor putea alege un nou şef al statului, atunci, potrivit Constituţiei, preşedintele în exerciţiu ar putea fixa noi alegeri parlamentare.

Potrivit politologului independent Victor Josu, "time out-ul care ni s-a dat până în 12 mai este necesar comuniştilor pentru a obţine sprijinul opoziţiei în vederea alegerii noului preşedinte /al ţării/". În opinia expertului, "deocamdată este prematur să se estimeze dacă acest negoţ va reuşi".

Josu şi alţi analişti consideră că Voronin şi administraţia sa doresc să-şi asigure sprijinul şi în ceea ce priveşte problemele de politică externă. Zilele trecute, Voronin s-a declarat hotărât să accelereze pregătirile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană /UE/. În acest scop, în cadrul organismului denumit Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova a fost creat un nou departament pentru integrare europeană.

Cu toate acestea, Republica Moldova a renunţat să participe la exerciţiile militare ale NATO care încep miercuri în Georgia şi împotriva cărora s-a pronunţat Rusia. De asemenea, a fost anunţat că, în loc de Voronin şi Grecianîi, la summitul UE de la Praga pentru Parteneriatul Estic va participa vicepreşedintele şi ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan. La începutul acestei săptămâni, Stratan se deplasase la Moscova, unde a discutat pe marginea relaţiilor bilaterale moldo-ruse şi a preşedinţiei pe care Republica Moldova o exercită anul acesta în Comunitatea Statelor Independente /CSI/, subliniază în final Vremia Novostei, citată de Agerpres.

×