x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Capcanele guvernării ? conspiraţia, corupţia şi creşterea preţurilor

Moldova: Capcanele guvernării ? conspiraţia, corupţia şi creşterea preţurilor

de Vitalie Calugareanu    |    20 Ian 2011   •   15:26

Republica Moldova se confruntă cu un val de scumpiri fără precedent care ar putea alimenta din nou nostalgia societăţii după trecutul comunist. Pericolul este sporit şi de faptul că Alianţa de guvernare tăinuieşte anexele la Acordul de constituire a coaliţiei. Presa de la Chişinău a pornit o campanie pentru a-i determina pe guvernanţi să manifeste transparenţă şi corectitudine în raport cu cetăţenii care i-au ales.

Partidele componente ale coaliţiei de guvernare de la Chişinău au publicat săptămâna aceasta, la insistenţa presei, acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, semnat la 30 decembrie 2010. Documentul conţine principiile şi valorile de care se va ghida alianţa, dar nu şi partajarea responsabilităţilor pe domenii. Aceasta i-a determinat pe jurnalişti să mai caute detalii şi au descoperit că Acordul de constituire a coaliţiei are şi anexe secrete. Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a confirmat această informaţie şi a spus că nu vede nici un motiv ca acele anexe să fie publicate, dar nu a precizat când anume se va întâmpla acest lucru: "Sunt şi anexele la acord care vizează partajarea responsabilităţilor pe domenii. Este necesar ca toată lumea să ştie cine şi ce domeniu şi-a preluat în administrare. Cred că foarte curând vor fi publicate şi aceste anexe", a menţionat premierul.

Adjunctul său pe linie de partid, Mihai Godea, a menţionat că anexele la acord vor fi publicate "după ce se vor întâmpla nişte lucruri", dar nici el nu a precizat ce lucruri urmează să se întâmple.

La rândul său, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că anexele nu vor fi publicate, deoarece "societatea nu are de ce să cunoască ce conţin acestea". "Anexele nu vor fi publicate! şi este o chestie absolut normală. Nu există acolo nici un secret de stat pe care noi am vrea să-l ascundem de alegătorii noştri. Este o bucătărie internă a alianţei. Tot ce e important este scris în acordul de constituire", a spus deputatul PD.

Prim-vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, a declarat că prima anexă se referă la distribuirea funcţiilor în Guvern. Potrivit lui, mai există un apendice care se referă la structura unor departamente şi o anexă cu nomenclatorul proiectelor de lege care vor trebui adoptate de actuala guvernare.

Societatea civilă din Republica Moldova sensibilizează clasa politică asupra faptului că oamenii simt cum trişează cei pe care i-au votat, iar acest lucru va avea consecinţe extrem de negative mai ales dacă ţinem cont că la vară vor avea loc alegeri locale generale şi nu este exclus că la sfârşit de an vor avea loc noi alegeri parlamentare, determinate de imposibilitatea alegerii şefului statului.

Nemulţumirea cetăţenilor este determinată nu doar de senzaţia că sunt minţiţi din nou de politicieni, cât mai ales de creşterea fără precedent a preţurilor la produse şi servicii. Or, alegerile parlamentare din 2001 din Republica Moldova, câştigate de comunişti, au demonstrat că în Moldova greutăţile alimentează nostalgia comunismului.

La începutul anului s-au scumpit cu 13% gazele naturale, cu patru zile în urmă petroliştii au scumpit carburanţii, iar peste două zile aceştia vor să mai mărească odată preţurile. Scumpirea benzinei şi motorinei şi creşterea tarifului la gaze vor determina o scumpire în lanţ la toate produsele. În Chişinău, preţul la energia termică pentru încălzirea unui apartament cu două camere depăşeşte 100 de euro în condiţiile în care venitul lunar al unui pensionar nu acoperă nici 70% din această sumă.

În timpul apropiat se va scumpi hrişca, deoarece în 2010 Moldova importa acest produs din China cu 950 de dolari/tona, iar pentru anul 2011 preţul contractat este de 1400 de dolari/tonă. Pastele făinoase deja s-au scumpit. Pentru a face faţă situaţiei, Guvernul a stopat exportul de zahăr, cartofi şi ceapă – aceste produse fiind redirecţionate pentru îndestularea pieţei interne.

Valul de scumpiri, conspiraţiile politice şi suspiciunile de corupţie alimentate de fapte vizibile cum ar fi, de exemplu, lucrările de reparare a Procuraturii Municipale efectuate de către businessmani-prieteni ai noului şef al acestei instituţii, care este fratele unuia dintre liderii alianţei de guvernare, ar putea avea consecinţe dramatice pentru democraţia moldovenească în cazul unui eventual exerciţiu electoral.

×
Subiecte în articol: republica moldova