x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova devine lider regional, spre deranjul Ucrainei

Moldova devine lider regional, spre deranjul Ucrainei

de Vitalie Calugareanu    |    24 Ian 2011   •   14:02

Republica Moldova mai face astăzi un pas spre Uniunea Europeană. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, va înmâna autorităţilor de la Chişinău Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a spus că Moldova are nevoie de 18 luni ca să-l implementeze, iar numărătoarea inversă a pornit.

Principalele prevederi ale Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pe care Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, îl va înmâna astăzi premierului moldovean Vlad Filat se referă la securizarea frontierelor şi reformarea Ministerului de Interne. Documentul nu prevede un termen exact de implementare. Totul va depinde de mersul reformelor în Republica Moldova.

Deşi a activat într-o perioadă de provizorat şi incertitudine politică, fostul guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău a izbutit, în 2010, să atragă simpatia Uniunii Europene. În materie de politică externă, anul trecut, Republica Moldova a înregistrat mai multe succese decât în toţi cei 20 de ani de independenţă. Reeditarea coaliţiei proeuropene după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 din Republica Moldova, pe de o parte, iar, pe de altă parte, revenirea Ucrainei în sfera de influenţă a Rusiei au determinat Uniunea Europeană să încredinţeze, neoficial, Chişinăului rolul de lider regional.

În ciuda incertitudinii politice şi a problemelor de sistem care persistă, guvernarea liberal-democrată din Republica Moldova şi-a asumat acest rol şi este hotărâtă să surprindă plăcut Bruxellesul cu reforme foarte rapide. Guvernul de la Chişinău nu a aşteptat epuizarea crizei politice şi nici înmânarea oficială a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. De la 1 ianuarie 2011, în Republica Moldova se eliberează doar paşapoarte biometrice şi s-a trecut la eliberarea carnetelor de conducere de tip european – acestea fiind unele dintre condiţiile de bază pentru liberalizarea regimului de vize.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, Iurie Leancă, Chişinăul a îndeplinit deja 64% din prevederile Planului de Acţiuni pe care UE îl va transmite astăzi Republicii Moldova. El este convins că până la finele anului 2012 moldovenii vor putea circula fără vize în spaţiul Uniunii Europene.

Într-un comentariu critic la adresa administraţiei de la Kiev, expertul Institutului Democraţiei din Ucraina, Natalia Beliţer, scrie despre Republica Moldova ca despre un proiect de succes al Uniunii Europene. "În timp ce Republica Moldova, care era considerat un stat noneuropean şi slab dezvoltat a trecut oficial la documente electronice de călătorie, Ucraina nu poate face acelaşi lucru chiar dacă are tehnologiile necesare şi resurse financiare ca să facă acest pas. Declaraţiile frecvente făcute la adresa UE, precum că aceasta este în criză şi Ucraina nu este dorită acolo fac parte din retorica politicienilor anchilozaţi lipsiţi de voinţă politică şi aserviţi intereselor ruseşti", menţionează expertul ucrainean.

Anularea obligativităţii vizelor pentru moldoveni ar putea avea efecte colaterale extrem de benefice cum ar fi, de exemplu, despariţia separatismului şi reîntregirea Republicii Moldova. Cetăţenii din regiunea transnistreană, ostatici ai unui regim separatist prorus, vor avea un stimulent foarte puternic în a-şi dori o ţară integră, deoarece vor beneficia de avantaje palpabile în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova.

×