x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Liderul Mişcării Acţiunea Populară a fost eliberat din arest

Moldova / Liderul Mişcării Acţiunea Populară a fost eliberat din arest

12 Iun 2009   •   00:00
Moldova / Liderul Mişcării Acţiunea Populară a fost eliberat din arest

Sergiu Mocanu a fost eliberat astăzi, la orele 10,40, din arest după ce joi judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău a dispus inlocuirea măsurii de reţinere cu arestul la domiciliu pentru 30 de zile. După eliberare, Mocanu a fost escortat la domiciliu de angajaţi ai poliţiei. El nu are dreptul să-şi părăsească apartamentul, nici să discute cu alte persoane în afară de avocatul său.



Vasile Chitoroagă, care este şi purtător de cuvânt al lui Mocanu, spune că va ataca în instanţa superioara decizia de joi a judecătoriei şi va cere ca Sergiu Mocanu să fie eliberat necondiţionat. La rândul său, procuratura nu a anunţat încă dacă va ataca decizia judecătoriei sau dacă va cere ca Sergiu Mocanu să fie din nou arestat, dar are drept la recurs până luni.

Sergiu Mocanu, lider al Mişcării Acţiunea Populară (MAP) şi tatăl celor doi fraţi care se află de peste opt luni pe teritoriul Ambasadei României la Chişinău, este învinuit de organizarea acţiunilor de protest ce au avut loc în capitala moldoveană la 6 şi 7 aprilie. Miercuri, judecata a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu şi pentru Anatol Mătăsaru, învinuit de aceleaşi încălcări.

În prezent se mai află în arest încă cel puţin patru persoane bănuite de organizare şi participare la acţiunile de protest din 7 aprilie. Printre aceştia sunt omul de afaceri Gabriel Stati şi cetăţeanul româno-american, preotul Johnattan Netanyahu. Peste 300 de persoane - potrivit autorităţilor - au fost reţinute în urma protestelor anticomuniste de la Chişinău, care au condus la devastarea sediilor parlamentului şi preşedinţiei. O mare parte dintre aceştia au acuzat că au fost bătuţi şi maltrataţi de către organele de poliţie. Cel puţin trei tineri, potrivit unor date neoficiale, au decedat după ce au fost bătuţi de poliţişti.

×
Subiecte în articol: externe