x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: MAI a descoperit un caz de contrabandă cu Uraniu 238

Moldova: MAI a descoperit un caz de contrabandă cu Uraniu 238

de Vitalie Calugareanu    |    24 Aug 2010   •   00:00

Poliţia din Republica Moldova a reţinut trei persoane, inclusiv un fost poliţist, care intenţionau să comercializeze o cantitate mare de Uraniu-238. Este vorba de 1,8 kg de uraniu. Materialul radioactiv urma să ajungă în Transnistria pentru a fi vândut cu 9 milioane de euro.

Suspecţii au fost reţinuţi după ce au fost filaţi timp de o lună. "Acest material radioactiv poate fi folosit la confecţionarea bombelor. Uraniu-238 era păstrat în garajul unui fost poliţist. Ei intenţionau să vândă cantitatea de uraniu unor persoane din ţări cu risc sporit", a menţionat şeful Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul Ministerului de Interne, Oleg Puţuntică. MAI a anunţat că Uraniu-238 nu emana radiaţii care să-i fi pus în pericol pe cei care-l transportau. Dacă însă substanţa ar fi îmbogăţită cu izotopi - materialul radioactiv ar fi devenit extrem de periculos.

Substanţa a fost ambalată într-un container special şi este păstrată la Departamentul Situaţii Excepţionale al Republicii Moldova. Pe acest caz au fost pornite două dosare penale. Unul pentru contrabandă cu substanţe radioactive în proporţii deosebit de mari, iar al doilea pe faptul transportării şi păstrării de substanţe radioactive.

×
Subiecte în articol: externe