x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Mihai Ghimpu a fost ales preşedintele Parlamentului

Moldova: Mihai Ghimpu a fost ales preşedintele Parlamentului

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Aug 2009   •   00:00
Moldova: Mihai Ghimpu a fost ales preşedintele Parlamentului

Prima şedinţă a noului Parlament al Republicii Moldova a lămurit numele noului preşedinte al acestei instituţii. El este Mihai Ghimpu, consilier local în Chişinău şi unchi al primarului Dorin Chirtoacă. De asemenea, prima şedinţă a însemnat şi primul scandal: Comuniştii au părăsit sala de şedinţe! Vlad Filat este convins că începând de astăzi "în Moldova a început reabilitarea democraţiei". Însă, de la Moscova, mesajul este cu totul altul. Culmea este că el vine tot de la un partener din Alianţă, Mihai Lupu: "Dezvoltarea unui dialog cu Moscova este prioritatea numărul unul şi interesul nostru naţional". Tot astăzi, Alianţa ar fi trebuit să discute problema vizelor pentru România. Una rămasă fără rezolvare.



GHIMPU, PRIMA CUNOSCUTĂ. Prima şedinţă a Parlamentuluia început cu scandal. "Hai să ne aducem aminte cum s-a procedat la prima şedinţă a Parlamentului după alegerile precedente. Dumneavoastră, domnule preşedinte al şedinţei, decan de vârstă, vă rog să demonstraţi respect faţă de voinţa alegătorilor Republicii Moldova şi să supuneţi votului propunerea noastră. Sper să nu veţi invoca că astăzi este o nouă sărbătoare "Sfânta Maria" şi să anunţaţi o nouă şedinţă", i s-a adresat Vlad Filat, preşedintele PLDM, lui Ivan Calin - preşedintele şedinţei de astăzi.  Calin, care este şi decan de vârstă al deputaţilor ( este reprezetant al Partidului Comunist) a mai cerut  deconectarea microfonului deputatului Alexandru Tănase şi a susţinut că legea nu permite constituirea fracţiunilor în şedinţa de constituire. Apoi, pe fondul controverselor legate de numirea noului preşedinte al Parlamentului, comuniştii au părăsit şedinţa! Cei 53 de deputaţi AIE au anunţat formarea majorităţii parlamentare şi au constituit o comisie pentru alegerea preşedintelui Parlamentului, comisie care l-a desemnat pentru această funcţie pe Kihai Ghimpu, unchiul lui Dorin Chirtoacă - primar de Chişinău.

Mihai Ghimpu s-a născut la 19 noiembrie 1951. Din 2007 este consilier municipal de Chişinău. Ulterior a fost ales preşedinte al consiliului municipal, dar a fost demis cu votul comuniştilor la 6 iunie 2008. În urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie devine deputat, reales la scrutinul anticipat din 29 iulie. Este jurist de profesie şi face parte dintr-o familie de disidenţi, din perioada sovietică. Este unul din fondatorii Mişcării de eliberare naţională din anii 1988-1991 şi a fost deputat în primele două parlamente 1990-1998. Din 1998 este preşedinte al Partidului Liberal, care anterior s-a numit Partidul Reformei. Mihai Ghimpu este cunoscut ca un anticomunist convins şi promotor al unor relaţii speciale între Republica Moldova şi România. Într-un interviu acordat Agerpres în ajunul alegerilor parlamentare din 29 iulie, Mihai Ghimpu declara că relaţiile dintre Republica Moldova şi România trebuie să fie ca cele dintre doi fraţi. "Între Republica Moldova şi România trebuie să existe relaţii ca între două state. Dar nu e vorba de relaţii ca între două state cum ar fi cu Polonia, Belarus, Ucraina etc., ci relaţii cu un stat din care, cândva, ai făcut parte. Relaţii ca între doi fraţi pentru că sângele apă nu se face", declara Mihai Ghimpu. Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu, a obţinut aproape 15% la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie şi respectiv 15 mandate de deputat. PL face parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţie proocidentală care deţine majoritatea parlamentară.

MOSCOVA, PRIORITATE NAŢIONALĂ. Chiar dacă toţi seaşteptau ca noul Parlament de la Chişinău să îşi îndrepte privirea mai mult spre Occident şi spre NATO, lucrurile nu stau aşa în capitala de peste Prut. O confirmă inclusiv Marian Lupu, liderul liberalilor democraţi arătând , într-o declaraţie făcută pentru Kommersant, calea care trebuie urmată:  "Referitor la relaţiile cu Occidentul, cele patru partide se pronunţă pentru neutralitatea R.Moldova şi a statutului său în afara blocului. Teza neaderării la NATO a fost susţinută de toţi partenerii şi am ajuns uşor la un acord în acest sens. Dezvoltarea unui dialog cu Moscova este prioritatea numărul unul şi interesul nostru naţional". Marian Lupu este convins că în acest mod Moldova  va reuşi şi rezolvarea conflictului din regiunea separatistă prorusă Transnistria.


"Astăzi s-a produs unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Republicii Moldova. Avem toată convingerea că ne va reuşi prin unirea forţelor democrate şi depăşirea ambiţiilor de grup. Am avut promisiuni în faţa alegătorilor şi ne-am ţinut de cuvânt. Membrii PLDM au fost supuşi persecuţiilor de la SIS, s-au făcut şi exproprieri, dar nu am cedat. Am avut în spate sprijinilor cetăţenilor. Fosta guvernare doreşe să-şi păstreze cu orice preţ puterea. Evenimentele din aprilie au demonstrat faţa adevărată a comuniştilor. Nu mi-a fost frică de aceste persoane, care au înţeles în acest mod să guverneze ţara. Ne revine sarcina de reabilitare a democraţiei în Republica Moldova şi implementarea reformelor" - Vlad Filat, preşedinte PDLM.








×