x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Se caută preşedinte! Până când?

Moldova: Se caută preşedinte! Până când?

de Vitalie Calugareanu    |    07 Dec 2009   •   00:00

În Republica Moldova vor avea loc din nou alegeri parlamentare anticipate. Deputaţii nu au reuşit nici astăzi, în cadrul alegerilor prezidenţiale repetate, să aleagă noul şef al statului. Astfel, alegerile anticipate urmează să aibă loc nu mai devreme de luna iunie 2010. Alianţei pentru Integrare Europeană nu i-au ajuns 8 voturi ca să aleagă singură preşedintele. Nici un deputat comunist nu a participat la algerea şefului statului. Conform Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele interimar urmează să anunţe dizolvarea Parlamentului.



Deşi unii deputaţi comunişti declaraseră în ajun că pledează pentru evitarea alegerilor anticipate, invocând interesul naţional - astăzi absolut toţi s-au conformat deciziei partidului şi au boicotat alegerile. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a declarat în ajun că este hotărât să voteze pentru evitarea alegerilor anticipate: „Eu consider că în cazul dat, când noi punem pe cântar problema intereselor naţionale şi interesele de partid, totuşi trebuie să ne gândim foarte bine...”. Vladimir Ţurcan, care nu este membru al PCRM,  declara vineri că are în preajmă un grup de deputaţi comunişti care îi împărtăşesc punctul de vedere.
Ţurcan a insistat în repetate rânduri asupra demiterii actualului preşedinte al Parlamentului, liderul PL Mihai Ghimpu şi se pare că a obţinut şi anumite promisiuni în acest sens din partea candidatului la Preşedinţie Marian Lupu. La rândul său, Mihai Ghimpu a confirmat că Vladimir Ţurcan i-a cerut să-şi dea demisia: „Dar de ce să-mi dau eu demisia? Pentru ce? Pentru că aşa vor ei (comuniştii – n.n.)? Noi avem calea noastră de soluţionare a problemei. Nu votează? Schimbăm mecanismul – modificăm Constituţia, organizăm referendum şi oricum alegem preşedintele”, a spus Ghimpu.

Imposibil!, - spun experţii constituţionalişti. În situaţia creată, actualul Parlament de la Chişinău trebuie dizolvat şi nu mai există nici o posibilitate legală ca acesta să aleagă preşedintele dintr-o a treia tentativă după modificarea Legii Supreme.
 
După votul de azi din Parlament, preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a declarat: „Rămâne ca Alianţa pentru Integrare Europeană, care şi-a asumat responsabilitatea în faţa cetăţenilor, să îndeplinească dorinţa cetăţenilor ca Republica Moldova să aibă un preşedinte. Vă pot spune că acest lucru se va îndeplini şi la vară toată lumea va putea pleca la odihnă cu gândul că în Republica Moldova funcţionează toate instituţiile statului”.

×
Subiecte în articol: alegeri moldova 2009