x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova spre UE: admirată de Occident, privită cu gelozie de Moscova

Moldova spre UE: admirată de Occident, privită cu gelozie de Moscova

de Vitalie Calugareanu    |    20 Ian 2010   •   00:00

Republica Moldova păşeşte tot mai hotărât spre Uniunea Europeană, atrăgându-şi simpatia Occidentului, dar şi gelozia Moscovei. Premierul Vlad Filat şi ministrul de Externe Iurie Leancă negociază, la Washington,un important credit nerambursabil. Moscova şi-a trimis la Chişinău un emisar care, în lipsa celor doi, s-a întâlnit cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, deşi critică viziunile proromâneşti ale acestuia.

Delegaţia guvernamentală de la Chişinău s-a dus în SUA nu doar după bani, dar şi cu un mesaj foarte clar exprimat în faţa jurnaliştilor de către şeful diplomaţiei moldovene Iurie Leancă: "Să atragem un interes politic mai mare, să atragem investitori americani în Republica Moldova, să fim convinşi că subiectul nostru este prezent pe agenda politicii externe a SUA".

La Washington, primul-ministru al Republicii Moldova va semna cu secretarul de stat, Hillary Clinton, acordul "Compact" care prevede alocarea unui credit nerambursabil în valoare de 262 milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură şi irigaţii. Vlad Filat, care a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ban Ki-Moon, a anunţat că Republica Moldova şi-a înaintat candidatura pentru a deveni membru al Consiliului ONU pentru Drepturile omului ca dovadă a interesului manifestat de noua conducere de la Chişinău faţă de consolidarea instituţiilor democratice.

Iurie Leancă spune că este posibilă, în viitorul apropiat, o întâlnire a conducerii Republicii Moldova cu preşedintele american Barack Obama: "Este foarte important să asigurăm o dezvoltare ascendentă a relaţiei dintre Chişinău şi Washington. În momentul în care vom reuşi să imprimăm această substanţă relaţiei, cred că o întâlnire cu preşedintele Obama va fi una firească şi se va afla pe agenda relaţiilor bilaterale".

Există voci în tabăra politicienilor de stânga de la Chişinău care susţin că relaţiile tot mai prietenoase dintre Chişinău şi Washington ar putea supăra Federaţia Rusă. Ministrul Iurie Leancă combate aceste supoziţii: "Nu dorim să creăm probleme artificiale. Urmează să ne formulăm foarte clar interesul şi să realizăm acest interes într-o manieră foarte constructivă şi pragmatică". Totuşi, se vede clar că Moscova urmăreşte foarte atent paşii pe care îi face Republica Moldova în domeniul politicii externe. În ajunul întrevederilor oficiale de la Washington, Vlad Filat a avut o discuţie telefonică cu premierul rus Vladimir Putin. Oficial s-a anunţat că cei doi premieri au discutat despre accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

Tot în această perioadă, Moscova l-a trimis la Chişinău pe ministrul adjunct de Externe, Grigorii Karasin. În lipsa premierului moldovean şi a ministrului de Externe, oficialul rus s-a întâlnit cu preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu. Acesta declarase în ajun că "sârma ghimpată de la Prut trebuie topită, pentru a construi poduri care să unească cele două state româneşti". La întrevederea cu Grigorii Karasin, Mihai Ghimpu a respectat eticheta diplomatică, declarând că "aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova nu contravin celor de dezvoltare a unei relaţii constructive cu Federaţia Rusă".

Totuşi, atunci când s-a discutat despre prezenţa trupelor ruse în Transnistria, cei doi s-au contrazis. Karasin a spus că "forţele ruseşti de menţinere a păcii reprezintă o garanţie a neaplicării forţei şi vor rămâne în Transnistria până la soluţionarea politică a acestui conflict". Iar Mihai Ghimpu a afirmat că evacuarea trupelor ruseşti din Transnistria nu trebuie condiţionată de soluţionarea politică a diferendului. "Cred că trebuie să mergem pe două căi: calea retragerii trupelor şi calea soluţionării politice. Dacă sincronizăm aceste două căi, înseamnă că batem pasul pe loc", a precizat el.

×
Subiecte în articol: externe